Πρόσφατα είχα πάει στο σπίτι μιας φίλης μου για να μου φτιάξει τη σπεσιαλιτέ της που δεν ήταν άλλη από τα γεμιστά.
Έτσι λίγες ώρες μετά την πρότασή της κατευθύνθηκα προς το σπίτι της και έκατσα στο μικρό τραπεζάκι της στη βεράντα προκειμένου να απολαύσουμε ένα πλήρες και άκρως καλοκαιρινό μεσημεριανό.
Όμως όταν ήρθε το πιάτο διαπίστωσα ότι είχε κάνει μία δική της παραλλαγή και αντί για το κανονικό άσπρο ρύζι είχε βάλει καστανό. Δίστασα στην αρχή να το δοκιμάσω, όμως μετά τις διαβεβαιώσεις της έκανα το μεγάλο βήμα και…πραγματικά ξετρελάθηκα!
Όταν τη ρώτησα πως και αυτή η αλλαγή η απάντησή της με αποστόμωσε: «Σε παρακαλώ αγάπη μου έχω και μία σιλουέτα να προσέξω. Άσε δε τα οφέλη που έχει το καστανό ρύζι στην υγεία μας. Μπορείς να τα βρεις και εσύ αν ψάξεις».
Λίγες ώρες μετά έκατσα στον υπολογιστή και έψαξα τους λόγους για τους οποίους πρέπει να τρώμε καστανό ρύζι. Εξεπλάγην οφείλω να ομολογήσω από τη σημαντικότητα αυτού του ρυζιού, που μέχρι πρότινος αγνοούσα.
Το καστανό ρύζι λοιπόν αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, με μια ποσότητα των 100 g, να μας δίνει το 7-8% της ενδεικνυόμενης ποσότητας κατανάλωσης φυτικών ινών ημερησίως. Και ως γνωστόν οι φυτικές ίνες εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.
Έπειτα στον εσωτερικό φλοιό του καστανού ρυζιού εκτός από τις φυτικές ίνες, «κρύβεται» και μια πλειάδα ευεργετικών φυτοχημικών ουσιών, οι οποίες ενισχύουν με το δικό τους τρόπο, το εντερικό μικροπεριβάλλον απέναντι στο ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου. Ακόμα, είναι πλούσιο σε φώσφορο και μαγγάνιο βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στη σωστή ανάπτυξη των οστών.
Τέλος η εξαιρετική σύνθεση του καστανού ρυζιού και η περιεκτικότητα του σε μαγνήσιο, βιταμίνη Β1 και Β6, το ανάγουν σε ιδανική τροφή για τους αθλητές, αλλά και για όσους τρέφονται σαν αθλητές.