Συνήθως οι σούπες είναι σε υγρή μορφή και τις τρώμε όταν είμαστε κρυωμένοι ή όταν έχει πολύ κρύο..
Ψάχνοντας τις προάλλες στο διαδίκτυο, ούσα κρυωμένη, να βρω μία σούπα που θα ξεφεύγει από τα συνηθισμένα προκειμένου να φάω κάτι διαφορετικό από την παραδοσιακή κρεατόσουπα, το μάτι μου έπεσε σε μία συνταγή του Άκη Πετρετζίκη με τίτλο: «Σούπα κολοκύθας με σφολιάτα».
Σας πληροφορώ ότι ήταν η πιο νόστιμη σούπα που έχω φάει και επιτέλους μπορώ να τρώω σούπα χωρίς να είμαι κρυωμένη. Και επειδή τα ωραία πράγματα πρέπει να μοιράζονται πάρτε χαρτί και στυλό και σημειώστε τη συνταγή.
Για τη σούπα
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1/2 κ.γ. κουρκουμά
- 70 γρ. Βούτυρο
- 200 γρ. κόκκινες φακές
- 800 γρ. κολοκύθα κίτρινη καθαρισμένη (καθαρό βάρος)
- 6-8 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γ. ξερό
- τζίντζερ φρέσκο ή 1 κ.σ. αποξηραμένο
- νερό+ 1 κύβο λαχανικών ή 1lt ζωμό κοτόπουλο
- χυμό από 1 λεμόνι
- μπούκοβο
- τζίντζερ
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 αυγό
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- 2 κρεμμύδια καθαρισμένα κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- Θυμάρι
- 1 κ.σ. μπαλσάμικο
Για το σερβίρισμα
- 1-2 φύλλα σφολιάτας
Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό.
Προσθέτουμε έπειτα τον κουρκουμά, 20 γρ. βούτυρο, τις φακές, την κολοκύθα και το θυμάρι.
Σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα και βάζουμε τον ζωμό ή 1 κύβο με 1 λίτρο νερό.
Φέρνουμε σε βρασμό και σιγοβράζουμε με καπάκι επάνω στην κατσαρόλα για 15 λεπτά έως 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και οι φακές και η κολοκύθα.
Αφαιρούμε τα κλωνάρια από το θυμάρι.
Όταν βράσει η σούπα, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, τον χυμό από 1 λεμόνι, το μπούκοβο, το τζίντζερ και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ζεσταίνουμε ξανά και διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο.
Κατά τη διάρκεια που βράζει η σούπα, σε ένα τηγάνι καραμελώνουμε τα κρεμμύδια μαζί με το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το θυμάρι και το ξίδι. Όταν πάρουν χρώμα και μαλακώσουν πολύ διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
Βάζουμε τη σούπα μας σε μπολ που αντέχουν την θερμότητα και αλείφουμε τα χείλη τους με αυγό.
Σε κάθε μπολ βάζουμε 1 κ.σ. από τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
Από πάνω κολλάμε φύλλο σφολιάτας.
Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι η σφολιάτα να πάρει χρώμα.
Σερβίρουμε αμέσως.