Το πιο «ερωτικό» μενού για τον Άγιο Βαλεντίνο

Φεβρουάριος μπήκε σήμερα και σε λιγότερο από 13 ημέρες έρχεται η πιο ερωτική γιορτή του χρόνου. Μιλάω φυσικά για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

Όπως είναι φυσικό ήδη από τώρα πολλά ζευγάρια έχουν αρχίσει να οργανώνουν τη βραδιά εκείνη. Κάποια θα βγουν για φαγητό, κάποια για ποτό και κάποια άλλα θα προτιμήσουν ένα ρομαντικό δείπνο, υπό το φως των κεριών, στο σπίτι τους.

Για αυτά λοιπόν τα ζευγάρια που θέλουν εκείνη την ημέρα να χαρούν τον ερωτά τους μόνα τους, αποφάσισα να σας παρουσιάσω στο σημερινό άρθρο, ένα πλήρες μενού.. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε το πιο ωραίο σας χαμόγελο, να φτιάξετε ατμόσφαιρα, να πάρετε και ένα μπουκάλι λευκό ή κόκκινο κρασί και να απολαύσετε τις δικές σας μοναδικές στιγμές..

Ορεκτικό

Σαλάτα με κουσκούς, πικάντικα ρεβίθια και ρόδι

Υλικά

  • 2 φλ κουσκούς
  • 100 γρ αμύγδαλο φιλέ
  • 400 γρ ρεβίθια, μαγειρεμένα
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • 1/2 λεμόνι, χυμός
  • 1 λεμόνι, ξύσμα
  • μια χούφτα δυόσμος, τεμαχισμένος
  • 2 ρόδια σπόροι
  • Ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

3e81597f608aec0441b0a27ad2e1aab2

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το κουσκούς, το οποίο καλύπτουμε με 2 φλ βραστό νερό και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Καλύπτουμε το μπολ με ένα πιάτο και αφήνουμε το κουσκούς για 5 λεπτά να μαλακώσει.

Αφρατεύουμε το κουσκούς με ένα πιρούνι, περιχύνοντας με λίγο ακόμη ελαιόλαδο.

Αλατοπιπερώνουμε, όσο θέλουμε.

Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το αμύγδαλο και ανακατεύουμε να ροδίσει και να ψηθεί.

Βγάζουμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει.

Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τα ρεβίθια και το κύμινο και αλατοπιπερώνουμε.

Ψήνουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν.

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ψήνουμε για ακόμα 1 λεπτό.

Προσθέτουμε το κουσκούς, τα αμύγδαλα, το ρόδι, το δυόσμο, το ξύσμα λεμονιού και 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε τα υλικά.

Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Κυρίως πιάτο

Ψαρονέφρι με τζίντζερ και γλυκιά σάλτσα πορτοκάλι

Υλικά

  • 600-700 γρ. Ψαρονέφρι

Μαρινάδα

  • 2 πορτοκάλια, τον χυμό και το ξύσμα
  • 1 πορτοκάλι καθαρισμένο, κομμένο σε φετάκια χωρίς μεμβράνες
  • 1 φρέσκο τζίντζερ (περίπου 4 εκ. μήκος) ξυσμένο
  • 180 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 2 κ.σ. μηλόξιδο
  • 3 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

ImageHandler

Εκτέλεση

Σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της μαρινάδας. Τοποθετούμε μέσα το ψαρονέφρι ολόκληρο (μπορεί να είναι σε δύο κομμάτια) ώστε να καλυφθεί καλά. Το αφήνουμε να μείνει τουλάχιστον 1 ώρα, γυρίζοντας τα κομμάτια. Το βγάζουμε από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε απαλά με χαρτί κουζίνας. Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε το ψαρονέφρι να ροδίσει, απ’όλες τις πλευρές περίπου 3′-4′. Προσθέτουμε τα 3/4 της μαρινάδας, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να μαγειρευτεί 20′-30′ ανάλογα με το πόσο χοντρό είναι το κομμάτι ή τα κομμάτια, γυρίζοντάς τα συχνά. Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρινάδα στο σκεύος μαζί με τις φέτες πορτοκαλιού και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει ελαφρά, σαν σιρόπι. Ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο. Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες 1-2 εκ. και τις τακτοποιούμε σε πιατέλα στη σειρά. Σκεπάζουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε. Η σερβίρουμε κατ’ ευθείαν στα πιάτα. Συνοδεύεται από ένα απλό ρύζι μπασμάτι.

 

Επιδόρπιο

Σοκολατίνα σε σχήμα καρδιάς

Υλικά

  • 100 γρ. Ζάχαρη
  • 1 φακελάκι βανίλια σε σκόνη
  • 4 αυγά με τους κρόκους
  • 1 φόρμα για τούρτα σε σχήμα καρδιάς
  • 200 γρ. Βούτυρο
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

Conversation Heart Cakes - 46

Εκτέλεση

Λιώνετε τη κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί, σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύετε συνεχώς με μια μαρίζ μέχρι να ενωθούν τα υλικά και γίνει το μείγμα μια ρευστή κρέμα. Στη συνέχεια, αφήνετε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει.

Κατόπιν χτυπάτε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να πάρετε ένα μείγμα πολύ απαλό στην υφή και άσπρο στο χρώμα. Προσθέτετε τα κτυπημένα αυγά στη κρέμα σοκολάτας-βουτύρου. Χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών έως ότου να πάρετε μία σφικτή μαρέγκα. Ενώνετε προσεκτικά τη μαρέγκα με την κρέμα σοκολάτας και αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα που έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει προσεκτικά.

Ψήνετε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160 βαθμούς για 25 λεπτά. Σβήνετε τον φούρνο αλλά αφήνετε μέσα την τούρτα να κρυώσει εντελώς και περιχύνετε με γλάσο σοκολάτας. Μπορείτε να τη σερβίρετε διακοσμώντας την με βατόμουρα ή φράουλες ή καραμελίτσες.

You May Also Like