Όπως όλα δείχνουν, το brunch ήρθε σαν φυσική εξέλιξη ενός late breakfast, απαραίτητο στους ξενύχτηδες του Σαββατόβραδου, οι οποίοι, όμως, μετά από τόσες ώρες με άδειο και κακοπαθημένο από το αλκοόλ στομάχι, δεν έλεγαν όχι και σε μερικά φουλ στην πρωτεΐνη πιάτα.
Η πρώτη αναφορά της λέξης brunch σημειώθηκε το 1895 στο περιοδικό «Hunter’s Weekly» από το βρετανό συγγραφέα Guy Beringer, ο οποίος πρότεινε το brunch ως εναλλακτική λύση ανάμεσα στο γρήγορο πρωινό και το βαρύ κυριακάτικό μεσημεριανό τραπέζι. Η μόδα του brunch ταξίδεψε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 30, καθιερώθηκε από τους κινηματογραφικούς αστέρες της εποχής, ενώ μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξαπλώθηκε ραγδαία. Τη δεκαετία του 60, η ανώτερη κοινωνική τάξη αντικατέστησε τα κυριακάτικα παραδοσιακά τραπέζια εμπλουτίζοντας και τροποποιώντας το brunch με μοναδικές γευστικές επιλογές. Στις μέρες μας πια, η κουλτούρα των brunch διείσδυσε και στην καθημερινότητα των Ελλήνων,δίνοντας την ευκαιρία για κυριακάτικες συναντήσεις στο σπίτι για να γιορτάσουμε μία ειδική περίσταση ή απλά για να συναντηθούμε με φίλους.
Το κυριακάτικο (τώρα πλέον συχνά και Σαββατιάτικο) brunch είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμα είδος γεύματος. Είναι μια απόλαυση που μπορεί να κρατήσει ώρες, αλλά θέλει τον τρόπο της για να την χαρείς. Είναι διασκεδαστικό, γιατί «έχει παιχνίδι» και δεν έχει περιορισμούς ώρας ούτε γεύσεων. Ένας μπουφές με μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων, που αρχίζουν από κρουασάν και pancakes, αβγά φτιαγμένα με πολλούς τρόπους, αλμυρές ή γλυκές τάρτες, μαρμελάδες, φρέσκα φρούτα, ποικιλία τυριών και φτάνει μέχρι αλλαντικά, καπνιστά ψάρια, διάφορες τερίν, περνώντας στο lunch με χάμπουργκερ, ψητά κρεατικά, ζυμαρικά, ψάρι με κάποια σάλτσα, σίγουρα ιντριγκάρει. Όσο για τα ροφήματα, αρχίζουν από καφέ και τσάι και τελειώνουν με αφρώδη κρασιά και κοκτέιλ, ειδικά για την περίσταση.
Ποια είναι όμως τα δέκα βήματα για να οργανώσετε το δικό σας τέλειο brunch; Ας τα δούμε..
Διακοσμήστε το τραπέζι
Η εικόνα είναι το ήμισυ του παντός. Για αυτό, θα πρέπει να επιλέξετε διακοσμητικά στοιχεία ταυτόχρονα απλά, ενώ τα φρέσκα λουλούδια κερδίζουν πάντα τις εντυπώσεις.
Ετοιμάστε τα ροφήματα
Φρέσκος ζεστός καφές πρέπει να υπάρχει πάντα έτοιμος στην καφετιέρα, εξίσου και ποικιλίες τσαγιού. Άλλες επιλογές είναι η ζεστή σοκολάτα ή ένα smoothie με διάφορες γεύσεις. Απαραίτητα συνοδευτικά στο τραπέζι είναι η ζάχαρη και το γάλα και φυσικά να προμηθευτείτε σαμπάνια ή λευκό κρασί, γιατί πολλά brunch ολοκληρώνονται με λίγο αλκοόλ!
Σερβίρετε ψωμί
Ένα όμορφο καλάθι με φρέσκο ψωμί, ζυμωτό, μικρές μπαγκέτες, μπριός, αλλά και φρυγανισμένες φέτες από ψωμί για τοστ αποτελεί εγγύηση ενός επιτυχημένου brunch.
Φτιάξτε αβγά
Τα αβγά είναι άτυπος κανόνας των brunch. Οι επιλογές των συνταγών είναι αμέτρητες. Δείτε και εδώ μερικές εύκολες συνταγές με αυγά.
Φτιάξτε pancakes
Οι τηγανίτες συνόδευσαν εξ αρχής τη συνήθεια των brunch και έγιναν απαραίτητες. Γλυκές ή αλμυρές, αρκεί να βρούμε τις γεύσεις που μας ταιριάζουν.
Φτιάξτε πίτες
Μία εναλλακτική, αλλά χορταστική επιλογή αποτελούν οι πίτες. Από παραδοσιακές, και άλλες, μέχρι πιο μοντέρνες εκδοχές, εμπλέκουν παράδοση με κουζίνα, εκπλήσσοντας ευχάριστα τους καλεσμένους.
Φτιάξτε κέικ και muffins
Τα κέικ και τα συνοδεύουν εξαιρετικά τον καφέ και το τσάι. Επιλέξτε τις γεύσεις που θέλετε και είστε έτοιμες.
Φτιάξτε μικρά σάντουιτς
Αν είστε λάτρεις των σάντουιτς και έχετε χρόνο για να ετοιμάσετε αρκετά από αυτά θα καταφέρετε να ευχαριστήσετε αρκετούς από τους καλεσμένους σας.
Σερβίρετε φρούτα
Τα φρούτα δεν θα ικανοποιήσουν μόνο όσους δεν τρώνε αρκετά ή επιλέγουν να τρώνε υγιεινά, αλλά όλους, αφού μία πιατέλα με ποικιλία φρούτων της εποχής φωτίζει και δίνει μία δροσερή νότα στο τραπέζι σας.
Φτιάξτε γλυκά
Αν η εικόνα είναι το ήμισυ ενός επιτυχημένου , το γλυκό είναι η ολοκλήρωση αυτής της επιτυχίας και της επιβράβευσης των καλεσμένων σας.