Αν μια μέρα δεν έχετε μαγειρέψει τίποτα, η λύση είναι μία: να μαζέψετε όσα αυγά έχετε στο ψυγείο και να φτιάξετε κάτι εύκολο, γρήγορο, ελαφρύ και κυρίως πεντανόστιμο, για όλη την οικογένεια.
Εξάλλου τα αυγά είναι και νόστιμα και θρεπτικά και μπορούμε να τα γευτούμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Τώρα δε που είναι και καλοκαιράκι και μόνο σπίτι δεν καθόμαστε, οι τρεις εύκολες συνταγές που θα σας παρουσιάσω παρακάτω, θα σας «λύσουν» στην κυριολεξία τα χέρια. Από αυγά μάφιν μέχρι και τη γνωστή και παραδοσιακή στραπατσάδα, οι τρεις ακόλουθες συνταγές, ήρθαν για να μείνουν και να συνοδέψουν κάθε ημέρα μας.
Πιπεράτα αυγά
Μη σας ξεγελάει ο τίτλος καθώς δεν πρόκειται για αυγά με πιπέρι αλλά για αυγά μέσα σε πιπεριά… Σας φαίνεται απίστευτο; Αν ναι, δεν είναι! Πάρτε λοιπόν χαρτί και μολύβι και σημειώστε τη συνταγή.
Υλικά
- 3 πιπεριές «καμπάνες»
- 3 αυγά
Εκτέλεση
Κόψτε τις πιπεριές οριζόντια έτσι ώστε να σχηματίσετε «δαχτυλίδια». Τοποθετήστε τις σε ένα αντικολλητικό τηγάνι στο οποίο θα έχετε προσθέσει ελάχιστο λάδι. Έπειτα, σπάστε ένα αυγό στη μέση κάθε δαχτυλιδιού, καλύψτε το σκεύος και αφήστε το να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά.
Αν προτιμάτε τον κρόκο πιο μελάτο, αφήστε το αυγό να ψηθεί μέχρι το ασπράδι να γίνει πιο σκληρό. Αντίθετα, αν τον θέλετε πιο σφιχτό, βγάλτε το αυγό απ’ το τηγάνι όταν κρόκος και ασπράδι έχουν «σφίξει» το ίδιο.
Παραδοσιακή στραπατσάδα
Ελληνικό φαγητό που θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια και πιο συγκεκριμένα εκείνα τα καλοκαίρια μας στο χωριό..
Υλικά
- 6 αυγά μέτριου μεγέθους, χτυπημένα
- 1 κιλό τομάτες, που θα έχετε περάσει στον τρίφτη
- 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Μία πρέζα ζάχαρη
- 100-150 γραμμάρια φέτα που θα έχετε λιώσει με το πιρούνι
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ρίξτε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και βάλτε την ένταση του ματιού σε δυνατή φωτιά. Όταν το λάδι «κάψει», προσθέστε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο και ανακατέψτε καλά. Φροντίστε, ωστόσο, να μην το παρακάνετε με το αλάτι γιατί η φέτα είναι ήδη αρκετά αλμυρή. Μόλις οι ντομάτες αρχίζουν να βράζουν, μειώστε την ένταση της φωτιάς και ανακατέψτε για 10- 15 λεπτά, μέχρι ο χυμός τους να εξατμιστεί.
Στη συνέχεια, ρίξτε μέσα τα χτυπημένα αυγά και ανακατέψτε το μίγμα με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά. Αφήστε το μίγμα εωσότου δείτε ότι τα αυγά είναι έτοιμα. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε τα αγαπημένα σας μπαχαρικά -η ρίγανη, ο βασιλικός, ο άνηθος ακόμα και η μέντα, «δένουν» εξαιρετικά με αυτές τις γεύσεις.
Στο τέλος, πασπαλίστε από πάνω τη φέτα και σερβίρετε μαζί με ζεστό ψωμί.
Αυγόπιτα ή αλλιώς φριτάτα με αυγά
Άλλη μια υπέροχη συνταγή, αφού πέρα από εμφάνιση διαθέτει και νοστιμιά!
Υλικά
- 6 αυγά
- Μισό φλιτζάνι γάλα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ελάχιστο πιπέρι
- 1 φλιτζάνι τριμμένο κίτρινο τυρό (γκούντα ή τσένταρ)
- ¾ φλιτζανιού τριμμένο κολοκύθι
- ¼ φλιτζανιού τριμμένη πιπεριά (σε ό,τι χρώμα θέλετε)
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- Ταψί
Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπήστε τα αυγά, μαζί με το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε μέχρι να ανακατευθούν καλά. Έπειτα, προσθέστε το τυρί, το κολοκύθι και το κρεμμύδι και συνεχίστε το ανακάτεμα.
Ρίξτε την ποσότητα απ’ το μίγμα στο ταψί και αφήστε την να ψηθεί στον φούρνο για 20-22 λεπτά και, αφού ετοιμαστεί, αφήστε τη να κρυώσει για 5 λεπτά με μισάνοιχτη την πόρτα του φούρνου.