Ξυπνάς ένα πρωί και έχεις λιγουρευτεί να φτιάξεις μια ομελέτα! Ψάχνεις, λοιπόν, για τα υλικά στο ψυγείο σου αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: Δεν ξέρεις αν τα αυγά που έχεις στο ψυγείο σου έχουν χαλάσει, αφού δεν θυμάσαι πότε τα αγόρασες!
Πώς μπορείς να τσεκάρεις αν τα αυγά που έχεις στο ψυγείο σου μπορείς να τα καταναλώσεις και να τα φτιάξεις μια λαχταριστή ομελέτα ή αν έχουν χαλάσει και απλά έχει έρθει η ώρα να τα πετάξεις;
Μπορείς να το καταλάβεις πολύ απλά, με ένα μικρό τεστ! Τι θα χρειαστείς; Τα αυγά και ένα μπολ γεμάτο με δροσερό νερό. Ποιο είναι το τεστ λοιπόν; Βούτα τα αυγά σιγά σιγά μέσα στο μπολ και περίμενε να δεις τι θα συμβεί.
Αν το αυγό βυθιστεί προς τα κάτω αλλά το υπόλοιπο μένει στην επιφάνεια, τότε μπορείς άνετα να το καταναλώσεις. Αν το αυγό βυθίζεται αλλά και πάλι μεγάλο μέρος του είναι στην επιφάνεια, τότε μπορείς και πάλι να το φας αλλά σύντομα πριν χαλάσει. Αν επιπλέει στην επιφάνεια, τότε πρέπει να το πετάξεις γιατί έχει χαλάσει.
Καθώς μεγαλώνει το εξωτερικό του αυγού, το εσωτερικό υγρό που έχει μέσα εξατμίζεται και τη θέση του παίρνει ο αέρας. Και όσο περισσότερο αέρα έχει το αυγό μέσα, τόσο πιο καλά επιπλέει, που σημαίνει με τη σειρά του ότι έχει χαλάσει.
Απ’ την άλλη αν δεν έχει χαλάσει, μπορείς να φτιάξεις αυτήν την ομελέτα που σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα.