Νηστίσιμο σοκολατένιο κεικ

Το κέικ είναι από τα πιο εύκολα και τα πιο αγαπημένα μας γλυκά! Το τρώμε σκέτο ή με σοκολάτα ενώ συνοδεύει γλυκά κάθε στιγμή της ημέρας μας.

Όμως όσο και ωραίο αν είναι σε περιόδους νηστείας, όπως αυτή που διάγουμε τώρα, είναι πολύ αρτύσιμο λόγω των αυγών, του βουτύρου και του γάλακτος που περιλαμβάνει. Οπότε είτε σκέτο, είτε με σοκολάτα είναι απλά απαγορευμένο.
Και όμως, υπάρχει τρόπος να φάμε κέικ ακόμα και αν νηστεύουμε, αρκεί απλά να ακολουθήσουμε τη συνταγή ποιου άλλου; Μα φυσικά του Άκη Πετρετζίκη..

Υλικά

Για το κέικ

• 500 γρ. Ζάχαρη
• 200 ml σπορέλαιο
• 500 ml νερό
• 1/2 κ.γ. σόδα
• 3 κ.γ. baking powder Αλλατίνη
• 5 κ.σ. κακάο
• 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
• 700 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. Αλλατίνη
• 3 κ.σ. κονιάκ
• 1 κ.γ. σιρόπι βανίλιαςΓια το γλάσο

• 350 γρ. Μαργαρίνη
• 125 γρ. ζάχαρη άχνη
• 50 γρ. Κακάο
• 2 κ.σ. κονιάκ
• Λίγο σιρόπι βανίλιας

Εκτέλεση

Για το κέικ

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό και τη σόδα και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κακάο, την ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το σιρόπι βανίλιας, το κονιάκ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Βάζουμε σε ένα μπολ τη σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια μαζί με το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε. Ενσωματώνουμε τα υγρά στα στερεά υλικά.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί που προηγουμένως έχουμε αλείψει με μαργαρίνη και πασπαλίσει με κακάο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45’.

Για το γλάσο

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαργαρίνη, το κακάο, τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε. Προσθέτουμε το κονιάκ και το σιρόπι βανίλιας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σερβίρουμε το κέικ με το γλάσο και με ζάχαρη άχνη.

You May Also Like