Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Έπεσα πάνω σε ένα άρθρο που είχε ως τίτλο “τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως ζάχαρη για 30 μέρες”. Μόνο που διάβασα τον τίτλο και συνέβη στο δικό μου σώμα μια υπογλυκαιμία κι ένα στερητικό σύνδρομο, κι ας είχα φάει ήδη εκείνη την ημέρα 4-5 σοκολατάκια…
Είμαι ένα άνθρωπος εθισμένος στα γλυκά… Μου αρέσουν, τα θέλω και τα τρώω. Μπορεί να μην βάζω ζάχαρη στον καφέ μου και όσοι το ξέρουν νομίζουν ότι αποφεύγω τη ζάχαρη γενικά, αλλά όχι, αυτό δεν ισχύει καθόλου.
Τις αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία θεωρώ ότι λίγο – πολύ τις γνωρίζουμε:
Αύξηση βάρους, κίνδυνος παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων. Ανάπτυξη βακτηρίων στα δόντια και τερηδόνα. Επίσης, η ζάχαρη έχει συνδυαστεί με την πρόκληση φλεγμονών στο σώμα και έχει συσχετιστεί με μια σειρά προβλημάτων και παθήσεων, ακόμη και μορφών καρκίνου.
Τέλος, είναι εθιστική οδηγώντας σε υπερκατανάλωση, όπως ήδη θα γνωρίζετε όσοι τρώτε το γλυκάκι σας κάθε μέρα, ενώ δεν έχει καμία θρεπτική αξία.
Μιας κι έχουμε ξεκινήσει τη νέα χρονιά με όρεξη και στόχους για πρόοδο και βελτίωση, ας βάλουμε κι ένα challenge στην καθημερινότητά μας:
Σας προτείνω να ορίσετε μία μέρα της εβδομάδας ως “zero sugar day” με σκοπό, όταν τα καταφέρουμε όλοι μαζί και νιώσουμε το θετικό αποτέλεσμα, να αυξήσουμε τις zero sugar days και, γιατί όχι, να ανατρέψουμε τη σημερινή κατάσταση, που για μένα είναι “γλυκό κάθε μέρα ανελλιπώς”.
Τροφές με πολλή ζάχαρη:
Καραμέλες, ζαχαρωτά, σοκολάτες, τσίχλες, μπισκότα, δημητριακά πρωινού, αναψυκτικά, τυποποιημένοι χυμοί, σάλτσες όπως κέτσαπ, κέικ και προϊόντα ζύμης.
Μερικά άμεσα tips για να καταφέρουμε να μειώσουμε τη ζάχαρη σήμερα κιόλας:
- Εκπαιδευόμαστε να διαβάζουμε προσεχτικά και να καταλαβαίνουμε τις διατροφικές ετικέτες προϊόντων, για να εντοπίζουμε τη φανερή και την κρυμμένη ζάχαρη. Επιλέγουμε τρόφιμα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
- Αποφεύγουμε πάσης φύσεως αναψυκτικά και τυποποιημένους χυμούς φρούτων.
- Μειώνουμε τη ζάχαρη στα ροφήματά μας, (καφές, τσάι, κλπ) σταδιακά μέχρι να την κόψουμε τελείως. Χρησιμοποιούμε εναλλακτικά την κανέλα που μπορεί να μειώσει την επιθυμία για γλυκό.
- Δοκιμάζουμε να μειώσουμε την επιθυμία μας για γλυκό καταναλώνοντας φρέσκα φρούτα με γλυκιά γεύση ή επιδόρπια με βάση το γιαούρτι.
Αν κι εσείς ψάχνετε τρόπους να μειώσετε τη ζάχαρη, δοκιμάστε την πρότασή μας κι ενημερώστε μας για το αποτέλεσμα!!! Εγώ έχω ορίσει την Τετάρτη ως “zero sugar day” γι’ αυτό και σήμερα θα είμαι ιδιαίτερα προσεκτική.
Μείνετε συντονισμένοι γιατί σε επόμενο άρθρο θα καταγράψουμε τα πολλά οφέλη μιας τέτοιας συνήθειας!