Aγαπητέ φόβε…

Φόβος …μια συναισθηματική αντίδραση ενός ατόμου , όταν βρίσκεται αντιμέτωπο  με έναν κίνδυνο. Ο κίνδυνος αυτός , είτε θα είναι πραγματικός , είτε θα βρίσκεται απλώς στο μυαλό μας. Τότε μιλάμε, για έναν πλασματικό κίνδυνο. Διότι , είναι διαφορετικό ,για παράδειγμα , να γίνεται σεισμός και να κυριαρχεί το αίσθημα του φόβου και άλλο , να αισθάνεται κανείς έτσι , σε μια άλλη συνθήκη , που αντικειμενικά δεν είναι επικίνδυνη. Γι αυτό θα μιλήσουμε εδώ… για  φοβίες    που  κάποιες φορές ,στέκονται εμπόδιο στην καθημερινότητα κάποιου και τον οδηγούν στο να αποφεύγει αυτό που του προκαλεί το φόβο. Και αν βρεθεί κοντά σε αυτό , μπορεί και να πανικοβληθεί.

Ας δούμε ενδεικτικά ..

001

1.Φόβος έκθεσης .Το να φοβάμαι να βρεθώ μπροστά σε κοινό , να με παρατηρήσουν , να με κριτικάρουν για το πώς θα παρουσιαστώ.

2.Κλειστοφοβία.Όταν βρίσκεσαι σε ένα χώρο π.χ.  ασανσέρ και έχεις την ψευδαίσθηση ότι πνίγεσαι. Οι τοίχοι γύρω σου είναι μια μεγάλη απειλή για εσένα.

3.Υψοφοβία. Σε ένα μεγάλο ύψος , επικρατεί η αύξηση του καρδιακού παλμού και μια γενικότερη αναταραχή στη θέα και μόνο κάποιου ύψους.

4.Φοβία αίματος. Υπάρχουν περιπτώσεις , όπου δε φοβάται κανείς  ,αν τραυματιστεί και δει το δικό του αίμα. Αλλά , αντιθέτως , ταράζεται αν δει αίμα κάπου αλλού.

5.Μικροβιοφοβία. Φόβος για τα μικρόβια , τους ιούς ,που κάποιος θεωρεί , ότι θα κοστίσουν την υγεία του.

002

6.Φοβία νερού. Το νερό , η θάλασσα , είναι κάτι επικίνδυνο για το άτομο που δε μπορεί να έρθει γενικά σε επαφή με το υγρό στοιχείο.

7.Αγοραφοβία.Όταν δε θες να βρεθείς σε μέρη όπου έχει κόσμο και γενικότερα δε μπορείς καθόλου την πολυκοσμία. Οι άνθρωποι νιώθεις , ότι σε παγιδεύουν.

8.Νυκτοφοβία. Δεν αισθάνεσαι άνετα σε σκοτεινό χώρο , χρειάζεσαι κάποιον μαζί σου , αλλιώς αποχωρείς από εκεί που έχει σκοτάδι. Ή κοιμάσαι με ανοιχτό φως.

9.Φοβία των σκύλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα , ένα μικρό παιδί που το δάγκωσε σκυλί και από τότε , φοβάται  το συγκεκριμένο ζώο.

10.Φοβία για αράχνες και κατσαρίδες. Τη στιγμή που θα τύχει να δεις μπροστά σου είτε το πρώτο , είτε το δεύτερο , διακατέχεσαι από έντονο άγχος και ίσως και πανικό.

Είδαμε λοιπόν, μερικές από τις φοβίες που συναντάμε .Αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε ,είναι,  ότι , πίσω από κάθε φόβο  , υπάρχει πάντοτε μια αιτία και δε σημαίνει ,  ότι είναι παράλογη αυτή η κατάσταση. Επίσης , θα ήταν χρήσιμο για εμάς , να μην εγκλωβιζόμαστε σε αυτούς τους φόβους , διότι απομακρυνόμαστε από πολλά  της καθημερινότητας ακόμη περισσότερο. Κάθε φόβος μπορεί να αντιμετωπιστεί. Με τη βοήθεια ενός ειδικού , βλέπεις τα αίτια , πόσο διαρκεί  η φοβία , κατά πόσο σοβαρή είναι πραγματικά. Και στο τέλος , μαθαίνεις να τη διαχειρίζεσαι και να την ξεπερνάς .Τι κακό μπορεί να συμβεί δηλαδή , αν έρθεις σε επαφή με το φόβο σου? Το μόνο κακό είναι στο μυαλό μας. Κάποτε μια φίλη μου, μου είπε : ‘’Πώς γνωρίζεις ότι φοβάσαι το αεροπλάνο , αφού δεν έχεις καν δοκιμάσει ακόμη να πετάξεις ;; ‘’

Αγνή Λάμπρου

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *