Τελικά μου φαίνεται όλα εμείς οι γυναίκες τα περνάμε… Θα μου πείτε… τώρα το κατάλαβες;;;
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα θέμα που πραγματικά είναι πολύ σημαντικό και επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία της γυναίκας… Η εμμηνόπαυση αναμφισβήτητα αποτελεί μία ιδιαίτερη φάση στη ζωής της γυναίκας, αφού οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν είναι δυνατό να την επηρεάζουν σωματικά και ψυχολογικά.
Η ηλικία της εμμηνόπαυσης διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα αλλά ο μέσος όρος εμφάνισής της είναι συνήθως τα 51-52 χρόνια…
Δεν φτάνει λοιπόν που μας πιάνουν τότε τα ψυχολογικά μας.. έχουμε και το θέμα βάρος και κιλά.. Διότι και αποδεδειγμένα μια γυναίκα αν δεν προσέξει παίρνει αρκετό βάρος στην εμμηνόπαυση…
Στην εμμηνόπαυση αλλάζει η σύσταση του σώματος, δηλαδή μειώνεται η μυϊκή μάζα και παράλληλα αυξάνεται του ο λιπώδης ιστός, κυρίως στην κοιλιακή χώρα. Η αλλαγή στη σύσταση σώματος οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό μας και κυρίως στην μείωση των οιστρογόνων..
Τι θα μπορούσατε λοιπόν να κάνετε για να αποφύγετε την αύξηση του βάρους στην εμμηνόπαυση και να διατηρήσετε τον οργανισμό σας υγιή;
Για να μην πεινάτε, αλλά και για να μπορεί ο οργανισμός να λειτουργεί σωστά, πρέπει να καταναλώνετε 5-6 γεύματα την ημέρα, το οποίο σημαίνει 3 κύρια γεύματα και ενδιάμεσα σνακ, όπως ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι 2% με φρούτα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε μικρά – συχνά γεύματα τείνουν να τρώνε λιγότερες θερμίδες και γραμμάρια λίπους στο τέλος της ημέρας.
Επίσης καίνε περισσότερες θερμίδες κατά την πέψη και το μεταβολισμό των τροφίμων, όταν το φαγητό κατανέμεται σωστά μέσα στην ημέρα. Επίσης η κατανάλωση μικρών συχνών γευμάτων προστατεύει τον οργανισμό από την κούραση καθώς με τον τρόπο αυτό το σώμα τροφοδοτείται με γλυκόζη σε δόσεις, κάτι που βοηθάει τον οργανισμό χωρίς να τον στρεσάρει.
Τα γεύματα προτείνεται να συνοδεύονται πάντα από σαλάτα εποχής, λαχανικά ή φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επιπρόσθετα, τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα, προσδίδουν ισχυρό αίσθημα κορεσμού, ενώ είναι οι κύριες πηγές αντιοξειδωτικών στοιχείων. Καταναλώνετε τουλάχιστον 5 διαφορετικά χρώματα φρούτων και λαχανικών για αντιοξειδωτική προστασία. Προτιμήστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής.
Η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D έχει ιδιαίτερη σημασία την περίοδο αυτή, που ο ρυθμός απώλειας οστού αυξάνεται. Το ασβέστιο το λαμβάνουμε κυρίως από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο, αλλά και από κάποια φυτικά τρόφιμα, όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα αμύγδαλα και άλλα. Συστήνεται για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση να καταναλώνουν περίπου 3 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως, ώστε να διασφαλίζουν μία καλή πρόσληψη ασβεστίου. 1 μερίδα γαλακτοκομικού ισοδυναμεί με 1 φλιτζάνι γάλα, περίπου 30 γραμμάρια τυρί και περίπου 200 γρ. γιαούρτι.
Δώστε προσοχή στην ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνετε. Καλό είναι να μην ξεπερνάτε τα 3-4 φλιτζάνια την ημέρα (που ισοδυναμούν με περίπου 400 mg καφεΐνης), ενώ μπορεί να σας είναι ωφέλιμη και μικρότερη κατανάλωση από αυτήν ή καθόλου κατανάλωση. Η μεγάλη ποσότητα καφεΐνης μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο θέμα του ύπνου, να επιδεινώσει τις εξάψεις και να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των οστών.
Εάν καταναλώνετε οινοπνευματώδη ποτά, μην ξεπερνάτε τη μία μερίδα την ημέρα. Είναι επιθυμητός ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ ή η αποφυγή του. Η κατανάλωση οινοπνεύματος έχει σχετιστεί με την επιδείνωση των εξάψεων και την κακή ψυχολογική διάθεση.
Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 1 φορά την εβδομάδα και επιλέγετε πάντα ψαχνό άπαχο κρέας. Καταναλώνετε πιο συχνά πουλερικά χωρίς δέρμα, ψάρια και όσπρια. Φροντίστε να καταναλώνετε 1-2 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, τσιπούρα, σολομό, σκουμπρί, γαύρο κ.ά), γιατί περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, που παρέχουν προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο.
Αποφεύγετε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νατρίου (αλατιού), που μεταξύ άλλων επιδεινώνει τη μείωση της οστικής πυκνότητας. Εκτός από αυτό που προσθέτετε στο φαγητό, το αλάτι περιέχεται σε πολλά τρόφιμα, ακόμα και αν δεν το αντιλαμβάνεστε με τη γεύση. Τα τυποποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα συνήθως περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου ενώ τα παστά προϊόντα, το τυρί, τα αλλαντικά και τα αλμυρά σνακ (κράκερ, τσιπς κλπ) είναι κλασικά παραδείγματα τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα αλατιού. Αν συνηθίσατε να προσθέτετε αρκετό αλάτι στο φαγητό, θα πρέπει να το μειώσετε, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα μπαχαρικά για τη βελτίωση τη γεύσης του. Θα σας φανεί όμως χρήσιμο να αποφύγετε την κατανάλωση καυτερών τροφίμων, καθώς μπορούν να προκαλέσουν εξάψεις.
Εντάξτε την άσκηση καθημερινά στη ζωή σας. Τριάντα λεπτά γρήγορο περπάτημα την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια περίπου 7 κιλών το χρόνο και μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης, διαβήτη, υπέρτασης και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Συνδυάστε την αερόβια άσκηση με ασκήσεις αντίστασης, καθώς αποτελεί μαζί με ισορροπημένη διατροφή, τον καλύτερο τρόπο για να μειωθεί το κοιλιακό λίπος.
(Υλικό από ygeiamou.gr)
Ελένη ♥♥