Είναι καιρός να βγάλεις το «αλλά» από το λεξιλόγιό σου!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Πέρασα μία δύσκολη μέρα από άποψη στρες. ‘Οταν έχω πολλά στο μυαλό μου, που πρέπει να γίνουν σε λίγο χρόνο και σωστά, χάνω την ψυχραιμία μου, μπορεί να μιλήσω απότομα, ειρωνικά και να ανεβάσω τους τόνους. Αυτό όμως που έχω καταφέρει με τον καιρό, και λίγη εκπαίδευση, είναι να αναγνωρίζω τα σημάδια και εγκαίρως να συνέρχομαι.

Για την εμπειρία μου, την πρώτη εβδομάδα στην Α’ Δημοτικού σκοπεύω να γράψω τις επόμενες μέρες. Ένας τελειομανής άνθρωπος, όπως εγώ, σίγουρα δυσκολεύεται να προσαρμοστεί, ίσως περισσότερο και από τον ίδιο τον μαθητή της Α’ Δημοτικού!

Όταν λοιπόν χάνω τη μπάλα, ξεφυλλίζω τις σημειώσεις μου. Από διάφορα σεμινάρια αυτοβελτίωσης, επικοινωνίας, θετικής ψυχολογίας, που έχω παρακολουθήσει κατά καιρούς, έχω κρατήσει σημειώσεις με τα λεγόμενα των εισηγητών που με γέμισαν τότε κίνητρο και έμπνευση.

Κάποτε, σε ένα από αυτά τα σεμινάρια, μετά από ένα 2ήμερο γεμάτο υπέροχες ιδέες βελτίωσης των επικοινωνιακών μας δεξιοτήτων, ο εισηγητής μας ζήτησε να γράψουμε ένα γράμμα στο μελλοντικό μας εαυτό. Αυτό το γράμμα το σφράγισα και το έλαβα 6 μήνες μετά, για να διαπιστώσω τι πραγματικά είχα καταφέρει να αλλάξω, από όσα φυσικά ήθελα να αλλάξω.

Γι’ αυτό το γράμμα θα σας μιλήσω και στο μέλλον, έχει ζουμί η υπόθεση άλλωστε, για σήμερα μόνο θα αναφέρω ότι είχα δεσμευτεί να μειώσω τη χρήση της λέξης «αλλά» στο λεξιλόγιό μου.

Το «αλλά» δεν απλώς μία κακή λέξη, είναι καταστροφική και ισοπεδωτική. Είναι η λέξη που εξαφανίζει το καλό. Δημιουργεί «απόσταση», ξεχειλίζει «αρνητισμό». Σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας, είτε μιλάμε με φίλους, γνωστούς, συναδέλφους, εργοδότες, βάζοντας ένα «αλλά» αναιρούμε τα λεγόμενά μας.

Αν κάποιος μου λέει:

«Ξέρω τι μου λες, αλλά δεν συμφωνώ»

Ο εγκέφαλός μου λαμβάνει:

«Δεν συμφωνεί και πολύ πιθανόν δεν κατάλαβε τι του είπα».

Ας πάμε σε παράδειγμα έκφρασης – ευγενικής απόρριψης, μετά από συνέντευξη για εργασία:

«Εκτιμώ πραγματικά τα προσόντα σας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση».

Η λέξη «αλλά» μετατρέπει σε αρνητική, την αρχικά θετική τοποθέτηση. Σβήνει το θετικό που ειπώθηκε στην αρχή. Πώς θα μπορούσε να διατυπωθεί διαφορετικά;

«Εκτιμώ πραγματικά τα προσόντα σας! Δυστυχώς δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση».

Σκεφτείτε άλλο ένα παράδειγμα:

«Θέλω πολύ να πάω στη γιορτή, αλλά θα είναι και η Μαρία την οποία αντιπαθώ» (Να με συγχωρήσουν οι Μαρίες – τυχαία επιλογή…)

Η συγκεκριμένη δήλωση δείχνει ότι κάνεις πίσω, βρίσκεις μια δικαιολογία για να μην πας. Αν το «αλλά» γίνει «και» στην ίδια πρόταση, το νόημα αλλάζει: δέχεσαι το πρόβλημα, το αναγνωρίζεις και θα… επιβιώσεις στον ίδιο χώρο με την αντιπαθητική Μαρία.

Μία τόσο μικρή λέξη που κάνει τόσο τεράστια ζημιά. Κάνει κάθε σκέψη να μοιάζει με πρόβλημα, βάζει φρένο στη δράση.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει το:

«Εγώ δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…» και συνεχίζει με μια ρατσιστική άποψη φυσικά.

 

Με τι να το αντικαταστήσουμε λοιπόν;;;

Με το «και» ή με «τελεία». Επίσης, μερικές φορές βοηθάει να αντιστρέψετε τη σειρά των προτάσεων.

Για δείτε την 1η φράση που έγραψα σήμερα, χωρίς το «αλλά»:

«Ξέρω τι μου λες. Δεν συμφωνώ»

Υπάρχει μία άλλη ισορροπία στη δήλωση αυτή: ΝΑΙ καταλαβαίνω και δεν συμφωνώ. Επίσης:

«Δεν συμφωνώ, αλλά καταλαβαίνω τι μου λες»

Τελευταία παραδείγματα:

  • «Μου αρέσεις αλλά μερικές φορές μιλάς πολύ»
  • «Πολύ νόστιμο το φαγητό που ετοίμασες αλλά είχε πολύ αλάτι»

«Μου αρέσεις. Μερικές φορές μιλάς πολύ». Ή «Μερικές φορές μιλάς πολύ, αλλά μου αρέσεις».

«Πολύ νόστιμο το φαγητό που ετοίμασες. Είχε παραπάνω αλάτι». Ή «Είχε παραπάνω αλάτι, αλλά ήταν πολύ νόστιμο το φαγητό που ετοίμασες».

Είναι ένας πιο ευγενικός τρόπος να δώσουμε «αρνητικό» feedback.

Τελικά φίλοι μου ίσως να καταλάβατε ότι η προτροπή μου ήταν να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τη λέξη «αλλά», αλλά (!!!) δεν ήταν αυτή, στην πραγματικότητα.

Το μήνυμα που ήθελα να σας μεταφέρω ήταν να αρχίσετε να κατανοείτε τι κάνει το «αλλά» στην επικοινωνία σας και να το χρησιμοποιείτε για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό λοιπόν, ας χτυπήσει ένα μεγάλο καμπανάκι όταν θα ξαναπείτε:

«Σ’ αγαπάω, αλλά…» ή «Συγνώμη, αλλά…». Δεν πηγαίνουν μαζί!!!

 

Φωτογραφίες από Pixabay

 

 

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *