Fluffy pancakes, η λαχταριστή ιαπωνική εκδοχή βήμα-βήμα!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν για την αγάπη μας στις σπιτικές τηγανίτες! Και λέω σπιτικές, διότι με τον καιρό η συνταγή που χρησιμοποιούμε είναι εντελώς “μεταλλαγμένη”! Βεβαίως υπάρχει λόγος γι’ αυτό: επειδή τις τρώμε πολύ, έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να υποκαταστήσουμε μέρος από τη ζάχαρη και το αλεύρι με μέλι και βρόμη, ώστε μην αισθανόμαστε κάθε φορά ότι κάνουμε υπέρβαση!

Η μεταλλαγμένη συνταγή μας δίνει μία πολύ νόστιμη και πιο υγιεινή εκδοχή αλλά η εικόνα της, το food styling δηλαδή, δεν είναι και τόσο πετυχημένο! Τα pancakes μας δεν είναι αρκετά “φουσκωτά” και μοιάζουν περισσότερο με… κρέπες! Μία στο τόσο λοιπόν επιστρέφουμε στην κλασική συνταγή ή καλύτερα στην ιαπωνική εκδοχή, θα έλεγα, που θέλει τα pancakes έξτρα fluffy!!!

Φτιάξαμε πρόσφατα και σας προτείνουμε λοιπόν: Fluffy Pancakes με λίγα υλικά και πολύ συγκεκριμένη διαδικασία!

Υλικά για Fluffy Pancakes

2 μεγάλα αυγά

30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή χαμηλής γλουτένης), κοσκινισμένο

20 ml φρέσκο γάλα

1/4 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

25 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (μοιρασμένη σε 3 δόσεις)

Εκτέλεση

Καταρχάς, σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια σε διαφορετικά μπολ.

Στο μπολ 1 με τους κρόκους προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Έπειτα, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα. Τέλος, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά και αν έχουμε), ανακατεύουμε και αφήνουμε το μπολ στην άκρη.

Στο μπολ 2 με τα ασπράδια: τα χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα μέχρι να δούμε μεγάλες φυσαλίδες. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας κάθε φορά μέχρι να ενσωματωθεί η κάθε δόση πριν ρίξουμε την επόμενη. Σταματάμε το μίξερ όταν η μαρέγκα μας είναι άσπρη, συμπαγής και σταθερή (δεν πρέπει να ρέει).

Στο μπολ 1 που έχουμε αφήσει στην άκρη (με τον κρόκο), προσθέτουμε το 1/3 της μαρέγκας και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα σιλικόνης να ενσωματωθεί. Αυτό το μίγμα πλέον το αδειάζουμε στο μπολ 2 όπου έχουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε το τελικό μας μίγμα σε μια σακούλα κορνέ. Σε χαμηλή φωτιά τοποθετούμε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι όπου ρίχνουμε μία σταγόνα λάδι και απλώνουμε παντού με χαρτί κουζίνας. Σχηματίζουμε 3 ψηλά “βουναλάκια” από το μίγμα μας στο τηγάνι. Προσθέτουμε κι ένα κουταλάκι του γλυκού νερό, το σκεπάζουμε και ψήνουμε περίπου 4-5 λεπτά. Γυρίζουμε τα pancakes μας, προσθέτουμε άλλο ένα κουταλάκι του γλυκού νερό και ψήνουμε για ακόμη 4-5 λεπτά.

Στολίζουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας!

Η ιαπωνική εκδοχή θέλει βούτυρο και σιρόπι, ωστόσο εμένα μου φαίνεται υπερβολικά γλυκό κι έτσι βάζω ξηρούς καρπούς και μέλι. Μπορείτε να βάλετε πραλίνα φουντουκιού, τριμμένο μπισκότο, φρούτα ή ό, τι άλλο τραβάει η όρεξή σας!

 

 

You May Also Like