Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Κλασική συζήτηση στο γραφείο, σχεδόν κάθε μέρα, είναι το φαγητό. Όχι, μη νομίζετε ότι μιλάμε για το τι θα φάμε εμείς, αλλά για το τι πρωτότυπο να μαγειρέψουμε για τα παιδιά και το σχολείο, για κανένα καινούριο σνακ, πέρα από τα τοστ και τα μπισκότα. Κάπως έτσι γίνεται το brainstorming λοιπόν και πέφτει καμιά καλή ιδέα στο τραπέζι…
Το σημερινό άρθρο αφιερώνεται στα υγιεινά σνακ με κάτι διαφορετικό, θρεπτικό και πολύ χορταστικό, τη granola.
Όσοι με γνωρίζετε μέσα από τα άρθρα μου, ξέρετε ότι μου αρέσει να έχω μεγάλο βαθμό ελευθερίας και πειραματισμού στις συνταγές. Η granola είναι ακριβώς στα γούστα μου! Όταν κάποιος τη φτιάξει δύο-τρεις φορές, αρχίζει να δημιουργεί παραλλαγές καλύπτοντας όλα τα γούστα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους!
Τι είναι;;;
Η γκρανόλα (granola) είναι ένα σνακ ή πρωινό, με βάση την βρώμη. Μαζί με τη βρώμη, αναμειγνύονται διάφοροι ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα και σπόροι για επιπλέον θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Για να υπάρξει συνοχή στο μίγμα και να δέσουν τα υλικά, προστίθεται κάποιο έλαιο, συνήθως ηλιέλαιο ή σπορέλαιο, λάδι καρύδας ή και ελαιόλαδο πιο σπάνια. Επίσης, κάποιο γλυκαντικό, όπως μέλι, καστανή ζάχαρη, σιρόπι σφενδάμου. Η έτοιμη, ψημένη γκρανόλα μπορεί να προστεθεί σε γιαούρτι, γάλα, φυτικό ρόφημα, smoothie ή να καταναλωθεί και σκέτη.
Όταν την αγοράζετε απ’ έξω, χρειάζεται προσοχή στα συντηρητικά και τα συστατικά, ειδικά στα σάκχαρα, διότι μπορεί να νομίζετε ότι τρώτε ένα υγιεινό γεύμα που σας κόβει την πείνα και σας χαρίζει ενέργεια, ενώ στην πραγματικότητα να τρώτε μια πολύ παχυντική λιχουδιά!
Γι ‘αυτό προτιμήστε τη σπιτική γκρανόλα, που έχει το πλεονέκτημα της επιλογής των υλικών και της απουσίας συντηρητικών.
Θα σας δώσω μια βασική συνταγή – μεθοδολογία και θα δείτε ότι πολύ γρήγορα θα μεγαλουργήσετε!
Σε ένα μπολ βάζουμε:
400 γρ. βρώμη (νιφάδες, την κλασική)
100 γρ. pecans (καρύδια πεκάν)
50 γρ. κολοκυθόσπορο (αποφλοιωμένο)
1/2 κ.γ αλάτι
1 κ.γ κανέλα
Ανακατεύουμε τα υλικά καλά μέσα στο μπολ με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε:
100 γρ. λάδι καρύδας (ή ηλιέλαιο)
150 γρ. σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι καλής ποιότητας)
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
Ανακατεύουμε πολύ καλά και αδειάζουμε το μίγμα σε ταψί όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150-160 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Στη μέση του ψησίματος, ανακατεύουμε το μίγμα στο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Αφού κρυώσει η γκανόλα μας, μπορούμε να προσθέσουμε αποξηραμένα φρούτα (cranberries, σταφίδες, μούρα, κλπ) ή / και κομματάκια μαύρης σοκολάτας. Διατηρείστε σε κλειστό βάζο για 10 μέρες με 2 εβδομάδες περίπου!