Γιατί δεν μπορούμε να αποκτήσουμε υγιεινές συνήθειες;

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Από σήμερα ξεκινάμε αναζήτηση… Όλοι θέλουμε να αποκτήσουμε πιο υγιεινές συνήθειες για διάφορους λόγους, μεγαλώνουμε και θέλουμε να προσέχουμε την υγεία μας, πήραμε κιλά στις διακοπές και θέλουμε να τα χάσουμε, θέλουμε να χωρέσουμε στο μαγιό των ονείρων μας το καλοκαίρι και η λίστα είναι ατελείωτη. Πότε λοιπόν είναι η κατάλληλη ευκαιρία για θέσπιση νέων στόχων;;; Μα οι αρχές του νέου έτους φυσικά! Όλοι με αυτοπεποίθηση και όρεξη ξεκινάμε, διατροφές, δίαιτες, γυμναστικές, τρέξιμο, περπάτημα, κλπ, κλπ!!! Και οι περισσότεροι καταλήγουμε… εκεί από όπου ξεκινήσαμε! Περίεργο; Όχι! Γιατί συμβαίνει; Πάμε να δούμε:

“Ξέρω ακριβώς τι πρέπει να κάνω, απλώς δεν μπορώ να βάλω τον εαυτό μου να το κάνει (με συνέπεια)!”

Καλωσήρθατε στο club! Όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε (στη θεωρία) για να καταφέρουμε κάποια επιθυμητά αποτελέσματα, ωστόσο δεν μπορούμε να φέρουμε τόσο εύκολα σημαντικές και αξιοσημείωτες αλλαγές.

Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε fit: να κινούμαστε περισσότερο και να τρώμε λιγότερο.

Ξέρουμε πώς να ασκούμαστε σωστά: αυξάνουμε τον καρδιακό ρυθμό και κάνουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Ξέρουμε πώς να τρώμε υγιεινά: περισσότερα λαχανικά και λιγότερη ζάχαρη.

Είδατε; Τα ξέρετε όλα αυτά! Τα έχετε διαβάσει άπειρες φορές, σας τα έχουν πει, είναι ξεκάθαρα. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτές τις συνήθειες για πάνω από… μερικές εβδομάδες (στην καλύτερη). Γιατί;

Απλό:

Η υιοθέτηση νέων υγιεινών συνηθειών είναι δύσκολη διαδικασία, ο εγκέφαλος αναζητά άμεση ικανοποίηση, δεν κατανοούμε πλήρως πώς χτίζονται οι νέες συνήθειες, η καθημερινότητά μας τρέχει και μας παίρνει η μπάλα, ενώ η εδραιωμένη συμπεριφορά μας είναι συχνά τόσο ανθυγιεινή όσο και εύκολη και αυτή που κερδίζει στο τέλος.

Ως αποτέλεσμα, δεν θέτουμε σε εφαρμογή τα σωστά συστήματα για να κάνουμε τις αλλαγές. Επίσης βασιζόμαστε πάρα πολύ στη δύναμη της θέλησης και στα κίνητρα. Έχουμε την τάση να βάζουμε πολλά καρπούζια κάτω από μία μασχάλη, να πηγαίνουμε πολύ γρήγορα από πολύ νωρίς και το ίδιο γρήγορα έρχεται και η απογοήτευση!

Για δείτε το παρακάτω, σας φαίνεται γνώριμο;

Στόχοι νέας χρονιάς:

  • Θα ξεκινήσω εξατομικευμένη δίαιτα από διατροφολόγο ΚΑΙ
  • Θα τρέχω 5 χιλιόμετρα την ημέρα ΚΑΙ
  • Θα πηγαίνω στο γυμναστήριο 4 φορές την εβδομάδα

Εάν είστε ο τύπος ανθρώπου που κάνει γενικά φτωχή/κακή διατροφή, δεν τρέχει ποτέ και έχει να πατήσει το πόδι του σε γυμναστήριο από τότε που πληρώναμε κάτι ετήσιες συνδρομές και δεν περνούσαμε ποτέ το κατώφλι της αίθουσας, τότε η θέσπιση όλων αυτών των στόχων ταυτόχρονα είναι ένας σίγουρος τρόπος για να πετύχετε ακριβώς ΚΑΝΕΝΑΝ από αυτούς.

Είμαστε προγραμματισμένοι ν’ αναμένουμε την άμεση ικανοποίηση, κοινώς δεν έχουμε υπομονή! Αν θέλουμε να φάμε, μπορούμε κάνουμε μια παραγγελία επιτόπου από το κινητό μας ή να ρίξουμε κάτι έτοιμο στο φούρνο μικροκυμάτων. Σε λίγα λεπτά τρώμε! Αν θέλουμε ένα video game ή μια ταινία μπορούμε να το κατεβάσουμε στους υπολογιστές/smartphones/PS5 μας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αν θέλουμε να παρακολουθήσουμε μια σειρά, είναι απλώς 3-4 κλικ μακριά.

Με την ίδια λογική, αναμένουμε να γίνουμε fit, να χάσουμε κιλά, να γίνουμε κορμάρες εύκολα και γρήγορα, αλλάζοντας τις συνήθειές μας… Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να θεμελιώσουμε υγιεινές συνήθειες και να μείνουμε προσκολλημένοι σε αυτές.

Λέμε στους εαυτούς μας «έχω αφοσιωθεί εδώ και δύο ολόκληρες εβδομάδες, γιατί δεν βλέπω αποτέλεσμα;», χωρίς να θυμόμαστε ότι χρειάστηκαν ίσως δεκαετίες ανθυγιεινής ζωής για να φτάσουμε εδώ που είμαστε, πράγμα που σημαίνει ότι θα πάρει περισσότερες από δύο εβδομάδες για να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Και μετά, χάνουμε μια προπόνηση επειδή μπλέξαμε με τη δουλειά ή το παιδί μας αρρώστησε. Και φυσικά απογοητευόμαστε που η κοπιαστική άσκηση και η αποχή από τα γλυκά δεν είναι τόσο διασκεδαστική όσο το Netflix με ποπ κορν και τα video-games με σοκολατάκια.

Γιατί λοιπόν οι περισσότεροι παραιτούνται:

  • Προσπαθούν να αλλάξουν πάρα πολλές συνήθειες μαζί και πολύ σύντομα
  • Είναι ανυπόμονοι και αναρωτιούνται γιατί τα αποτελέσματα δεν έρχονται πιο γρήγορα
  • Αποκλίνουν εύκολα από τους στόχους όταν η καθημερινότητα τρέχει
  • Και ξανά από την αρχή…

Συνεχίζεται…

 

Με πληροφορίες από www.nerdfitness.com, φωτογραφίες από pexels

You May Also Like