Γράφει η Πέννυ Αδάμου.
Πόσες φορές δυσκολεύεσαι να μαγειρέψεις, γιατί δεν προλαβαίνεις και ψάχνεις να βρεις τι θα φας;
Υπάρχουν λύσεις όμως, εύκολες και γρήγορες και κυρίως θρεπτικές.
Μια από αυτές είναι φυσικά οι φακές. Μπορείς να τις κάνεις νόστιμες, με πολύ γρήγορη και ιδανική συνταγή.
Υλικά:

1 φλ. φακές
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 καρότα, κομμένα σε μικρούς κύβους
1 πατάτα, κομμένη σε κύβους (προαιρετικά)
2-3 ντομάτες, ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντομάτα ψιλοκομμένη
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού κύμινο
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
1-2 φύλλα δάφνης
Νερό (περίπου 1,5 λίτρο)
1 κουτ. σούπας ξύδι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Προετοιμασία φακών: Ξεπλύνετε καλά τις φακές με κρύο νερό. Δεν χρειάζονται μούλιασμα, αλλά είναι καλό να τις ξεπλύνετε για να φύγουν τυχόν ακαθαρσίες.
Σοτάρισμα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.

Προσθήκη καρότων και ντομάτας: Προσθέστε τα καρότα και τις ντομάτες (ή την κονσέρβα ντομάτας). Ανακατέψτε και αφήστε να μαγειρευτούν για περίπου 5-7 λεπτά.
Προσθήκη φακών και νερού: Προσθέστε τις φακές στην κατσαρόλα μαζί με το νερό. Προσθέστε τα φύλλα δάφνης, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε και αφήστε το φαγητό να βράσει.
Μαγείρεμα: Μειώστε τη φωτιά και αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι οι φακές να μαλακώσουν και η σούπα να δέσει. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο ακόμα νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Αλατοπίπερο και ξύδι: Μόλις οι φακές είναι έτοιμες, δοκιμάστε και ρυθμίστε το αλάτι και το πιπέρι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Αν θέλετε, προσθέστε μια κουταλιά ξύδι για επιπλέον γεύση.
Σερβίρισμα: Σερβίρετε τη σούπα ζεστή με ψωμί και, αν θέλετε, λίγο ελαιόλαδο από πάνω.
Αυτή η συνταγή για φακές είναι θρεπτική και νόστιμη και φυσικά πολύ εύκολη, για τις ημέρες που δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις!