Καπνίζεις; Προσέχεις την διατροφή σου;

Ποιος είπε πως το κάπνισμα και η διατροφή δεν σχετίζονται;

Αν είσαι καπνιστής, δεν μπορείς να το κόψεις, αλλά ταυτόχρονα δεν λαμβάνεις και τις κατάλληλες τροφές, τότε η ζημιά που κάνεις στον οργανισμό σου, είναι πολύ μεγαλύτερη!

Αν λοιπόν καπνίζεις, πρέπει να προσέχεις να τρως τροφές πλούσιες σε:

Βιταμίνη C

 Η βιταμίνη C αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, τη βασική αιτία φθοράς και γήρανσης των κυττάρων.

Η νικοτίνη καταστρέφει τις αντιοξειδωτικές ουσίες και αυτός είναι ο λόγος που οι καπνιστές χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C προκειμένου να μην είναι τόσο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Καλό είναι, λοιπόν, όσοι καπνίζουν να ενισχύσουν τον οργανισμό τους τρώγοντας φρούτα, κυρίως εσπεριδοειδή, και λαχανικά.

Γαλακτοκομικά

 Συνήθως οι καπνιστές καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να απορροφά λιγότερο ασβέστιο από αυτό που χρειάζεται ένας ενήλικος. Επίσης, το κάπνισμα φαίνεται να προκαλεί μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων στις γυναίκες, με συνέπεια την αύξηση του κινδύνου οστεοπόρωσης.

Είναι απαραίτητο, επομένως, όσοι καπνίζουν να τρώνε καθημερινά τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως τα κίτρινα τυριά, οι σαρδέλες, η γλιστρίδα.

Ω3 λιπαρά

 Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας σε καπνιστές. Τρόφιμα που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα (π.χ. ο τόνος, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί) μπορούν να αποτρέψουν τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων στους πνεύμονες, σύμφωνα με πολλές έρευνες.

Πρόσεξε τον εαυτό σου από μέσα! Η υγεία μας είναι το σημαντικότερο αγαθό που μπορούμε να κερδίσουμε στην μάχη με τον χρόνο, το άγχος και την καθημερινότητα!

Κάτια

You May Also Like