Kαταπολέμησε το food waste το καλοκαίρι

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Ένα πρόβλημα που ταλανίζει πολλούς από εμάς, είναι τα πόσα φρούτα και λαχανικά καταλήγουν στον κάδο των σκουπιδιών μας, μιας και η αποσύνθεσή τους, είναι αναπόφευκτη. Πολλοί έχουμε διαπιστώσει πως μετά από μία εβδομάδα το πολύ, φρούτα και λαχανικά αρχίζουν και χάνουν τη ζωντάνια τους, ξεραίνονται και δεν είναι πλέον κατάλληλα για κατανάλωση. Όμως με την κατάλληλη αποθήκευση των φρούτων και λαχανικών θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τόσο τη γεύση όσο και τα θρεπτικά συστατικά τους αναλλοίωτα. Εδώ είναι οι τρόποι για να τα κρατήσουμε φρέσκα και λαχταριστά και να σταματήσει για εμάς το food waste!

Μπανάνες
Επιλογή: Διάλεξε καθαρές κι όχι θαμπές κίτρινες μπανάνες, που να έχουν λίγο πράσινο κοντά στο κοτσάνι.
Αποθήκευση: Άφησέ τις στον πάγκο της κουζίνας χωρίς συσκευασία, για να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Μη βάζεις τις μπανάνες στο ψυγείο χωρίς πρώτα να έχουν ωριμάσει. Το κρύο κάνει τη φλούδα καφέ κι εμποδίζει το φρούτο να ωριμάσει κανονικά.
Διάρκεια ζωής: 3-5 μέρες.
Τι πρέπει να ξέρεις: Ξεφλούδισέ τις απ’ το κάτω μέρος για να αποφύγεις τις κολλώδεις ίνες.

Λεμόνια και κίτρα
Επιλογή: Τα λεμόνια και τα κίτρα θα πρέπει να έχουν λεία και κάπως ελαστική φλούδα και να έχουν μεγάλο μέγεθος. Τα μεγάλα είναι τα πιο νόστιμα.
Αποθήκευση: Βάλτα χωρίς συσκευασία στην πόρτα του ψυγείου, αλλά άφησέ τα σε θερμοκρασία δωματίου για λίγες ώρες πριν τα χρησιμοποιήσεις.
Διάρκεια ζωής: 10 μέρες έως 3 εβδομάδες στο ψυγείο και μέχρι μία εβδομάδα σε θερμοκρασία δωματίου.

Σταφύλια
Επιλογή: Διάλεξε σαρκώδη, λεία σταφύλια με πράσινα και γερά κοτσάνια. Τα κόκκινα σταφύλια θα πρέπει να έχουν έντονο χρώμα, ενώ τα λευκά έναν απαλό πράσινο τόνο. Απόφυγε τα πολύ ανοιχτόχρωμα άσπρα σταφύλια αν δεν σου αρέσουν οι ξινές γεύσεις.
Αποθήκευση: Βάλτα σε μια πλαστική επανασφραγιζόμενη σακούλα στο πίσω μέρος του ψυγείου. Αν πλύνεις τα σταφύλια πριν τα αποθηκεύσεις, θα χαλάσουν σε περίπου μία εβδομάδα.
Διάρκεια ζωής: 2-3 εβδομάδες.

Ντομάτες
Επιλογή: Επίλεξε ντομάτες με έντονο κόκκινο χρώμα και λεία, σφιχτή, χωρίς στίγματα φλούδα.
Αποθήκευση: Οι ντομάτες θα πρέπει να μένουν σε θερμοκρασία δωματίου στον πάγκο της κουζίνας, με τα κοτσάνια προς τα πάνω. Σιγουρέψου ότι δεν τις χτυπάει ο ήλιος και μην τις βάζεις ποτέ στο ψυγείο, γιατί το κρύο χαλάει την υφή και τη γεύση τους.
Διάρκεια ζωής: 2-5 μέρες.

Πιπεριές
Επιλογή: Οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές θα πρέπει να είναι συμπαγείς, λείες και γυαλιστερές. Η εξωτερική τους επιφάνεια να έχει έντονο χρώμα και να είναι αρυτίδωτη και τα κοτσάνια να είναι πράσινα. Μην ανησυχείς για το σχήμα τους, αφού δεν επηρεάζει τη γεύση.
Αποθήκευση: Βάλε τις χωρίς να τις πλύνεις σε μια επανασφραγιζόμενη σακούλα, την οποία θα τοποθετήσεις στη συντήρηση του ψυγείου.
Διάρκεια ζωής: Έως 1 εβδομάδα.

Αχλάδια
Επιλογή: Παρόλο που υπάρχουν αρκετές ποικιλίες με μικρές διαφορές, τα αχλάδια πρέπει να είναι λίγο εύκαμπτα κοντά στο κοτσάνι, ενώ όλο το υπόλοιπο μέρος τους να είναι συμπαγές. Πρόσεξε τη σκούρα πράσινη κηλίδα στο κάτω μέρος του αχλαδιού, που έχει ομοιόμορφο χρώμα. Είναι πιθανότατα μια άρρωστη περιοχή που δεν θα ωριμάσει παραπάνω.
Αποθήκευση: Για να ωριμάσουν, βάλτα σε μια χάρτινη σακούλα και αφήστε τα στον πάγκο της κουζίνας σε θερμοκρασία δωματίου για 2-5 μέρες. Για να διατηρήσετε ένα ώριμο αχλάδι για 2-3 μέρες, βάλτε το χωρίς συσκευασία στο ψυγείο.
Διάρκεια ζωής: 2-5 μέρες.

Καρότα
Επιλογή: Διάλεξε καρότα με έντονο πορτοκαλί χρώμα, συμπαγή, χωρίς ραγίσματα. Προτίμησε εκείνα που δεν έχουν πράσινα φύλλα. Αν έχουν, θα πρέπει να φαίνονται φρέσκα.
Αποθήκευση: Βγάλε τις πρασινάδες αν υπάρχουν και βάλτα σε μια επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα στη συντήρηση.
Διάρκεια ζωής: 2-4 εβδομάδες.
Ακολουθώντας τις πολύ ωραίες αυτές συμβουλές, σίγουρα θα δούμε και οικονομία στην τσέπη μας αλλά και τα προϊόντα μας να είναι όπως ακριβώς τα αγοράσαμε!

 

Φωτό: Jonas Kakaroto, Surendran MP, Nathan Dumlao, Jacopo Maia, Markus Spiske (unsplash.com)

You May Also Like