Το κλειδί για την ενίσχυση του IQ και της υγείας των παιδιών

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Άλλη μια γεμάτη εβδομάδα ξεκινά. Δεν ξέρω για εσάς, εγώ ήδη ανυπομονώ για το Σαββατοκύριακο!

Είχα μια συζήτηση με μια φίλη, η οποία ήταν η αφορμή για το σημερινό άρθρο. Εκείνη ζει κι εργάζεται στο εξωτερικό και μιλούσαμε για τις εκεί συνθήκες και την καθημερινότητα των εργαζόμενων γονέων. Μιλώντας για ωράρια γενικά, μου είπε ότι είναι πολύ σύνηθες, συνάδελφοι και συνεργάτες να ορίζουν μία ώρα το απόγευμα, κατά την οποία περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους (την ονομάζουν quality time).

Σιγά το τρομερό, θα σκεφτείτε από μέσα σας, ωστόσο περιμένετε πριν βγάλετε συμπέρασμα…

Κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας, κλείνουν τα κινητά τους τηλέφωνα και δεν επιτρέπουν κανέναν περισπασμό (π.χ. ήρθε e-mail από τη δουλειά, με καλούν για την αυριανή συνάντηση, ας βάλουμε ειδήσεις, κλπ). Επίσης, ο χρόνος αυτός είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στα παιδιά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν κάνουν κάτι άλλο παράλληλα (μαγείρεμα, δουλειές σπιτιού, τηλεόραση).

Θυμήθηκα λοιπόν ένα άρθρο που είδα πριν λίγες μέρες στο ThriveGlobal, σχετικά με το κλειδί για την ενίσχυση του IQ και της υγείας των παιδιών:

Ο χρόνος των γονέων…

…Είναι αργά το απόγευμα και πλησιάζει το τέλος ακόμη μιας κουραστικής μέρας. Πολλές ώρες στη δουλειά, στην κίνηση, στις εξωσχολικές δραστηριότητες και μέσα σε όλα πρέπει να προετοιμάσουμε το δείπνο και να βοηθήσουμε στις εργασίες του σχολείου. Κάπως έτσι, γινόμαστε οι εξαντλημένοι γονείς που ενώ γνωρίζουμε ότι πρέπει να περάσουμε λίγο «ποιοτικό χρόνο» με τα παιδιά μας, δεν μπορούμε να φανταστούμε που θα βρούμε αυτή την επιπλέον ώρα ή την ενέργεια για να τα καταφέρουμε.

Τι θα γινόταν όμως αν γνωρίζαμε ότι το να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στα παιδιά μας, θα μπορούσε να αυξήσει το IQ τους έως και 20%; Και αυτός ο «ποιοτικός χρόνος» δεν είναι απαραιτήτως αυτό που νομίζετε ότι είναι.

Στο σημερινό πολυάσχολο κόσμο, είναι σύνηθες οι γονείς να αισθάνονται υπερφορτωμένοι με εργασιακές και γονικές ευθύνες. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αυξάνονται οι δραστηριότητες και ο χρόνος εκτός σπιτιού με φίλους. Κι έτσι, ο ποιοτικός χρόνος γίνεται ακόμη πιο δυσεύρετος! Ωστόσο, ο ποιοτικός χρόνος δεν χρειάζεται να είναι τόσο προγραμματισμένος, ούτε πρέπει να προκαλεί άγχος. Το κλειδί για τη βελτίωση της υγείας, την ανάπτυξη, ακόμη και την δυνητικά σημαντική ενίσχυση του IQ των παιδιού μας είναι απλώς… η συμμετοχή μας.

Είμαστε το κλειδί

Ως γονείς, είμαστε η Νο1 πιο αποτελεσματική πηγή ανακούφισης από το στρες στις ζωές των παιδιών μας και ο χρόνος που περνάμε μαζί ως οικογένεια επηρεάζει και την απόδοσή τους στο σχολείο. Η συγγραφέας του άρθρου, Dr. Gail Gross, μελετά από τη δεκαετία του 1980, τις επιπτώσεις της ενασχόλησης των γονέων στη σχολική απόδοση και στα επίπεδα άγχους των παιδιών. Η έρευνά της δείχνει ότι οι ακαδημαϊκές και κοινωνικές επιδόσεις, σε παιδιά 3 – 17 ετών, εκτοξεύονται με μικρή μόνο αύξηση του χρόνου ενασχόλησης των γονέων.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι οι γονείς δεν χρειάζεται να προσπαθούν να μετατρέπουν την κάθε στιγμή που περνούν με τα παιδιά τους σε φοβερή και τρομερή μαθησιακή εμπειρία. Χρειάζεται απλώς να είναι παρόντες, πλήρως, στο χρόνο που περνούν μαζί τους. Αυτό είναι από μόνο του ένα πολύτιμο μάθημα. Μια μικρή βόλτα με το παιδί, το να καθίσετε μαζί στον καναπέ και να διαβάσετε, είναι μερικά παραδείγματα που δεν απαιτούν μεγάλο απόθεμα δυνάμεων.

Και όλα αυτά χωρίς χρονόμετρο, χωρίς συγκεκριμένο αριθμό σελίδων! Το σημαντικό είναι να είμαστε μαζί με τα παιδιά στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, χωρίς να χαζεύουμε στο τηλέφωνο, να διαβάζουμε εφημερίδα, να βλέπουμε τις ειδήσεις.

Οι ισορροπίες ανάμεσα στα ωράρια εργασίας, σχολείου και δραστηριοτήτων είναι μια σειρά προκλήσεων σήμερα. Ως πολυάσχολοι ενήλικες λειτουργούμε σε δύο ταχύτητες: είτε τρέχουμε είτε σταματάμε. Εάν μπορέσουμε να βρούμε και μία ενδιάμεση ταχύτητα, αυτή του “πάμε με αργό ρυθμό” μαζί με τα παιδιά μας, τα οφέλη που θα έρθουν αξίζουν τον κόπο!

You May Also Like