Μετά την βάπτιση ποια είναι τα έθιμα που πρέπει να ακολουθήσουμε;;;

Γράφει η Ελένη Φούρλη.

Μετά την βάπτιση της μικρής Μαρτίνας… ακούω και μαθαίνω συνεχώς καινούργια πράγματα για αυτά που έπρεπε να κάνω μετά την βάπτιση.. και για αυτά που δεν έπρεπε να κάνω..

Η αλήθεια είναι ότι έχω μπερδευτεί κάπως μιας και όλοι τα λένε διαφορετικά..

Ποια είναι τα διαδικαστικά έθιμα όμως που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι οι γονείς μετά την βάπτιση του παιδιού μας;;; Τι λέει η Εκκλησία;;

Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό λένε, όλα τα λαδωμένα ρούχα, εσώρουχα, πετσέτες και λαδόπανα, να πλυθούν μόνα τους σε μια λεκάνη και το νερό να χυθεί στον κήπο ή στη θάλασσα. Κάτι κάναμε εδώ.. φρόντισε η γιαγιά Μαρία..

Η παράδοση της Εκκλησίας αναφέρει ότι το νερό με το λάδι και το μύρο πρέπει να επιστραφεί στην Εκκλησία.

Η Εκκλησία ορίζει ότι το μωράκι δεν πρέπει να πλυθεί για 3 ημέρες ( εδώ δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ και δεν τα καταφέραμε καλοκαιριάτικα), ενώ το μπάνιο του την τρίτη ημέρα πρέπει να το κάνει ο Νονός/α.

Επειδή όμως 3 ημέρες είναι πολλές για ένα παιδί ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.. μπορείτε απλά να μην λούσετε τα μαλλιά του για 3 ημέρες αλλά το μπάνιο να γίνει κανονικά.

Επίσης για 3 Κυριακές από την ημέρα της Βάπτισης ο Νονός/α προσέρχεται μαζί με το βαφτιστήρι του στην Εκκλησία για την Θεία Κοινωνία. Για λόγους πρακτικούς, όπως ότι πολλές φορές ο Νονός/α μένουν μακριά ή μπορεί να είναι από άλλη πόλη, καλό θα ήταν το μωράκι να πάει στην Εκκλησία ούτως ή άλλως ή με τους γονείς του ή με τους παππούδες του! Αυτό το κάναμε με μεγάλη επιτυχία.. Έχουμε πάει ήδη τις 2 πρώτες Κυριακές και έχουμε ακόμα μία..

Την τελευταία Κυριακή λένε ότι πρέπει να αφήσουμε και την λαμπάδα της Βάπτισης στην Εκκλησία ώστε να καεί εκεί.

Αυτά είναι τα βασικά και εγώ δεν ξέρω κάποιο άλλο έθιμο..

Εσείς τα κάνατε όλα;;;

Υπάρχει κάτι άλλο που ξέχασα;;;

 

Cover photo Ανδρέας Βάθης.

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *