Μυστικά για να πετύχει η σπιτική μαρμελάδα

Γράφει η Ελένη Φούρλη.

Τις λατρεύω τις μαρμελάδες.. Αλήθεια… μπορώ να τρώω κάθε πρωί με το ψωμάκι ή την φρυγανιά, αλλά μπορώ να την τρώω και σκέτη όταν δεν έχω κάτι σε γλυκό στο σπίτι..

Την αγαπούν και τα παιδιά .. Η κόρη μου τρελένεται για την μαρμελάδα σύκο, ενώ εμένα η αγαπημένη μου είναι η φράουλα..

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω ποτέ μόνη μου.. αλλά νομίζω ότι μετά από τις συμβουλές που μου έδωσε η φίλη Χριστίνα.. θα δοκιμάσω και εγώ σε λίγες ημέρες..

Καταρχάς το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να διαλέξετε τα κατάλληλα φρούτα, αφού η κάθε εποχή έχει τα δικά της. Τα φρούτα που θα διαλέξετε θα πρέπει να είναι ώριμα και στεγνά, χωρίς πολλά υγρά.

Το δεύτερο που πρέπει να προσέξετε είναι η αναλογία  φρούτου και ζάχαρης, γιατί η μαρμελάδα είναι ένας συνδυασμός αυτών των δύο, ενώ η ζάχαρη τη βοηθάει στο «δέσιμο». Συνήθως η αναλογία ζάχαρης και φρούτων είναι 1 προς 1, δηλαδή για 1 κιλό φρούτα χρειάζεστε 1 κιλό ζάχαρης.

Και εδώ μπορούμε να βάλουμε στέβια ή κάποιο άλλο υποκατάστατο για να μην έχει πολλές θερμίδες..

Το τρίτο που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε σημασία στη θερμοκρασία της μαρμελάδας. Για να δέσει σωστά η μαρμελάδα πρέπει να ελέγξετε τη θερμοκρασία του μείγματος με το θερμόμετρο. Ιδανική θερμοκρασία είναι οι 105 βαθμοί.

Χρησιμοποιείστε μία μεγάλη κατσαρόλα καθώς η μαρμελάδα φουσκώνει πολύ με το βράσιμο και ανακατεύετε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας για να μην αρπάξει και πικρίσει.

Αν παρ όλα αυτά η μαρμελάδα αρπάξει, μεταφέρετέ τη σε άλλη κατσαρόλα και συνεχίστε το βράσιμο.

Και προχωράμε τώρα στο δέσιμο της μαρμελάδας. Για να δέσει μία μαρμελάδα, το μυστικό της βρίσκεται στην πηκτίνη, μία ουσία που βρίσκεται στη φλούδα των φρούτων, στο εσωτερικό τμήμα τους κάτω από αυτήν και στα κουκούτσια.  Η ποσότητα της πηκτίνης διαφέρει από φρούτο σε φρούτο. Στην περίπτωση που επιλέξτε να φτιάξετε μαρμελάδα με φρούτα με λίγη φυσική πηκτίνη, η καλύτερη λύση για να αποκτήσει η μαρμελάδα σας πηκτή υφή είναι να χρησιμοποιήσετε φρέσκο χυμό λεμονιού που θα βοηθήσει στο να δέσει το μείγμα, αφού θα ανεβάσει την οξύτητά του. Μια άλλη λύση αν τα φρούτα που επιλέξετε στερούνται πηκτίνης είναι να προσθέσετε και κάποιο φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε φυσική πηκτίνη, δημιουργώντας έτσι μια μαρμελάδα με συνδυασμό γεύσεων.

Προσοχή στο χρόνο βρασίματος, αφού η μαρμελάδα δε χρειάζεται αρκετό βράσιμο, ούτε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Σε γενικές γραμμές και ανάλογα με τα φρούτα που έχετε επιλέξει, ο χρόνος βρασίματος είναι από 5 έως 30 λεπτά, ενώ μόλις προσθέσετε τη ζάχαρη, η μαρμελάδα σας χρειάζεται άλλα 5 με 10 λεπτά σε λίγο πιο υψηλή θερμοκρασία.

Και αφού φτιάξατε τη μαρμελάδα πρέπει να φροντίσετε να την αποθηκεύσετε με σωστό τρόπο ώστε να διατηρηθεί.  Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης είναι να βάλετε τη μαρμελάδα σε γυάλινα βαζάκια  που κλείνουν αεροστεγώς τα οποία θα έχετε πρώτα αποστειρώσει. Η διαδικασία αποστείρωσης είναι απλή. Αφήνετε τα βαζάκια για 10 λεπτά σε καυτό βραστό νερό και στη συνέχεια τα στραγγίζετε. Όσο τα βαζάκια είναι ακόμα ζεστά, τα γεμίζετε μέχρι πάνω με μαρμελάδα, αφήνοντας ελάχιστο άδειο χώρο και τα κλείνετε αμέσως με καπάκι. Διατηρούμε τα δοχεία σε ξηρό και σκοτεινό χώρο. Το χρονικό όριο της κατανάλωσης, δεν πρέπει να  ξεπερνάει τους 12 μήνες.

Εντάξει κορίτσια… μας βρήκα ασχολία στην κουζίνα.. Άντε να δούμε θα την καταφέρω τη μαρμελάδα ή θα με καταφέρει αυτή;;;

 

Φωτογραφίες pixabay

You May Also Like