Η κουζίνα είναι η εστία της οικογενειακής ζωής και ο χρόνος που περνάμε σ’ αυτήν είναι ατελείωτος. Όμως ακριβώς επειδή ο χρόνος που περνάμε εκεί είναι ατελείωτος, είναι λογικό να επικρατεί και ένας ψιλοχαμούλης, αφού στην κουζίνα βρίσκονται όλα τα απαραίτητα που θα μας εξασφαλίσουν ένα καθημερινό γεύμα..
Για αυτόν ακριβώς το χαμό και επειδή όλες μας θέλουμε απλές και πρακτικές λύσεις στην καθημερινότητά μας και ειδικά όταν πρόκειται να μπούμε στην κουζίνα, υπάρχουν κάποια tips και μυστικά που λύνουν τα χέρια κάθε μαγείρισσας/ νοικοκυράς/ μαμάς κι αξίζουν της προσοχής σας.
Η ετικέτα «Φάε με πρώτο»
Κολλήστε μια αυτοσχέδια ετικέτα σε ένα καλάθι ή κουτί και θεσπίστε τη συνήθεια σ’ αυτό να μπαίνουν όσα τρόφιμα βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους.
Για πιο ζουμερά λεμόνια
Πριν στύψετε τα λεμόνια ή τα πορτοκάλια σας, κυλήστε τα σε μια επιφάνεια πιέζοντάς τα ελαφρά με την παλάμη σας, για να «βγουν» οι χυμοί τους.
Κομμένη μπανάνα πριν το ξεφλούδισμα
Με μια βελόνα, τρυπήστε τη φλούδα της μπανάνας και κάντε τομές κατά πλάτος σε ίσα διαστήματα. Ξεφλουδίστε και απολαύστε.
Για μυρωδικά που κιτρίνισαν
Μην τα πετάξετε εφόσον έχουν κιτρινίσει ελαφρά, αλλά δεν έχουν χαλάσει. Ψιλοκόψτε τα, βάλτε τα σε μια παγοθήκη, προσθέστε ελαιόλαδο και αφήστε τα στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Έξυπνη αποθήκευση από πλαστικά μπουκάλια
Τα μπουκάλια από σοκολατούχα γάλατα ή χυμούς μπορούν, αντί να πεταχτούν, να γίνουν ωραιότατα δοχεία αποθήκευσης οσπρίων, καφέ ή δημητριακών για καθημερινή χρήση ή για το ταξίδι.
Οργάνωση ψυγείου από αυγοθήκες
Κόψτε το κάτω μέρος της χάρτινης θήκης αυγών και προσαρμόστε την στο ράφι του ψυγείου σας. Έτσι, θα τοποθετήσετε μουστάρδες, σιρόπια κ.λπ. μπουκαλάκια οργανωμένα και καθαρά σε ένα σημείο.
Ξεφλουδίστε εύκολα ντομάτες
Αν θέλετε να ξεφλουδίσετε ντομάτες για τη σάλτσα σας, χαράξτε ένα μεγάλο Χ στην κορυφή της και βουτήξτε τις σε βραστό νερό για 10 δευτερόλεπτα. Βγάλτε τις ντομάτες απ’ το καυτό νερό, αφήστε τις να κρυώσουν ελαφρά και ξεφλουδίστε εύκολα.
Εκμεταλλευτείτε τα υπολείμματα μερέντας στα τοιχώματα του βάζου
Μια έξυπνη λύση για να εκμεταλλευτείτε αυτά τα εναπομείντα γραμμάρια σοκολάτας είναι να χύσετε στο βάζο με τα υπολείμματα καυτό γάλα, να ανακατέψετε καλά και θα έχετε έτοιμη μια ζεστή σοκολάτα στο λεπτό.
Μικρή πίτα, μεγάλο ταψί
Αν θέλετε να ψήσετε κάτι μικρότερο απ’ το μέγεθος του ταψιού σας, λίγο αλουμινόχαρτο θα βοηθήσει.
Ό,τι περισσεύει, μπαίνει στην κατάψυξη
Αν σας περισσεύει οποιοδήποτε φρέσκο λαχανικό ή φρούτο, κόψτε το, βάλτε το σε ειδικές σακούλες τροφίμων κι αποθηκεύστε το στην κατάψυξη.
Σύριγγα για να… ξεζουμίσετε λεμόνια, πορτοκάλια κ.λπ.
Αν η συνταγή σας θέλει 10 ml χυμού λεμονιού, πορτοκαλιού κ.ο.κ., μπορείτε αντί να στύψετε, να αντλήσετε την επιθυμητή ποσότητα με μια σύριγγα!