Ο ρόλος της βιταμίνης D στην καταπολέμηση των ιώσεων

Αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα είναι ότι η βιταμίνη C είναι αυτή που μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε ιώσεις και κρυολογήματα…

Κάπου εδώ όμως έρχονται οι επιστήμονες να μας πουν ότι κάνουμε λάθος και πάλι..

Η βιταμίνη D που ενώ παραδοσιακά θεωρούνταν εφόδιο κατά της οστεοπόρωσης, της διατήρησης ενός γερού μυοσκελετικού συστήματος και ευεργετική στο μηχανισμό της όρασης, πλέον συνδέεται ευθέως με την καταπολέμηση των ιώσεων.

Μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού, όπως η βρογχίτιδα.

Δεδομένου λοιπόν ότι ο κορωνοϊός προσβάλει το αναπνευστικό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας οργανισμός εξοπλισμένος με βιταμίνη D έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιο από κάποιον που παρουσιάζει έλλειψη.

Επιπλέον, οι ερευνητές τείνουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ό λόγος που το καλοκαίρι μειώνονται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό οι ιώσεις δεν είναι μόνο ότι λόγω καιρικών συνθηκών είναι πολύ λιγότερο ανθεκτικοί εκτός σώματος.. Είναι και λόγω της αύξησης της διαθέσιμης βιταμίνης D στο σώμα, η οποία ως γνωστόν λέγεται και βιταμίνη του ήλιου, καθότι παράγεται όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα ( 10 με 20 λεπτά την ημέρα αρκούν).

Τον χειμώνα η βιταμίνη D είναι δυσεύρετη με φυσικό τρόπο, καθώς περιέχεται σε λίγες τροφές, ( κυρίως σε λιπαρά ψάρια, στον κρόκο του αυγού και στα μανιτάρια), αλλά η χορήγησή της είναι πλέον μια απλοποιημένη διαδικασία αφού διατίθεται σε δισκία, κάψουλες, σταγόνες και σπρέι με πολύ καλά αποτελέσματα..

(Cover by Clker-Free-Vector-Images from Pixabay) 

 

Ελένη ♥♥

 

You May Also Like