Είναι χριστουγεννιάτικο καράβι και είναι γλυκό

Το να στολίζεις καράβι είναι ένα ελληνικό έθιμο που κρατάει από τα παλιά.. Ένα στολισμένο καράβι στο σπίτι δίνει μια νότα λίγο πιο ζεστή, πιο νοσταλγική και σίγουρα, πολύ πιο ελληνική. Γιατί καλό το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, αλλά, όπως και να το κάνουμε, το καραβάκι μάς θυμίζει άλλες εποχές, πιο αθώες και ανέμελες.

Όμως αυτό αφορά τη διακόσμηση.. Τι γίνεται όταν ένα χριστουγεννιάτικο καράβι γίνεται γλυκό; Σίγουρα το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό..Και αν απορείτε πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, ο μάστερ σεφ Άκης Πετρετζίκης, μας δίνει τα δικά του υλικά για να φτιάξουμε το πιο γλυκό χριστουγεννιάτικο καράβι που έχουμε δει!

Υλικά

  • 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
  • 2 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 112 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 αυγό
  • 150 γρ. μέλι
  • διάφορα ζαχαρωτά για διακόσμηση

Εκτέλεση

Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει καλά καλά!

Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα υπόλοιπα στερεά συστατικά και τα βάζουμε σε ένα μπολ.  Προσθέτουμε εν τω μεταξύ στο μίξερ ένα ένα τα αυγά και στο τέλος το μέλι.

Βάζουμε και το μείγμα του αλευριού στο μίξερ αλλά ανακατεύουμε για πολύ λίγο μέχρι όσο να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Χωρίζουμε σε 4 μέρη και βάζουμε σε σελοφάν στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα για να σφίξει το μείγμα.

Ανοίγουμε με τη βοήθεια επιπλέον αλευριού τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και κόβουμε με τη βοήθεια του πατρόν τα σχέδια του καραβιού. Μεταφέρουμε τα κομμάτια σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.

Με τη βοήθεια της royal icing κολλάμε τα κομμάτια του καραβιού μεταξύ τους πάνω σε μία βάση ή ένα ξύλο κοπής. Χρησιμοποιούμε αρκετά μεγάλη ποσότητα της “κόλλας” μας και αφήνουμε να στεγνώσει λίγο για να συνεχίσουμε με τη διακόσμηση.

Στη συνέχεια έχοντας royal icing μέσα σε κορνέ διακοσμούμε το καραβάκι μας και το κάνουμε ακόμα πιο όμορφο χρησιμοποιώντας καραμελάκια, μαρσμέλοους, κομμάτια σοκολάτας κτλ.

Τι είναι όμως η royal icing; Είναι μαρέγκα που θα μας βοηθήσει στο «κόλλημα» των κομματιών του καραβιού μεταξύ τους.. Και φτιάχνεται με τον εξής απλό τρόπο..

Υλικά

  • 2 ασπράδια αυγών
  • 480 γρ. ζάχαρη άχνη περασμένη από σήτα
  • χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα αλλά πριν σφίξει καλά ρίχνουμε τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει μια σφιχτή και λαμπερή μαρέγκα.

Μπορεί να μείνει στο ψυγείο για 3 μέρες σε αεροστεγή συσκευασία.

Τοποθετούμε σε κορνέ και διακοσμούμε μπισκότα ή κέικ.

Αν φοβόμαστε για τα αυγά μπορούμε να τα παστεριώσουμε βάζοντας τα σε νερό με θερμοκρασία 60 βαθμών για 3 λεπτά. Κρυώνουμε αμέσως και τα χρησιμοποιούμε όπως τα απλά αυγά.

 

 

 

 

 

 

You May Also Like