Όταν άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

«Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς» είναι η έκφραση που χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε ότι κάποιος υποκρίνεται ότι έχει αλλάξει, αλλά ουσιαστικά παραμένει ο ίδιος. Επίσης, χρησιμοποιείται και για περιπτώσεις που ένα πράγμα παρουσιάζεται ως κάτι διαφορετικό, ενώ είναι το ίδιο (ίσως με μια μικρή παραλλαγή για να ξεγελάει).

Χθες μιλήσαμε για την αλλαγή που φέρνει την εξέλιξη, το καινούριο αλλά και φόβο παράλληλα. Αναρωτηθήκαμε ακόμη αν έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε εμείς κάποιον άλλο ή απλώς χάσαμε το χρόνο μας. Μήπως αλλάξαμε εμείς τελικά;;; (Διαβάστε εδώ).

Η λαϊκή παροιμία λοιπόν έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει εύκολα, ως κάτι που είναι γνωστό από πολύ παλιά…!

Πώς προέκυψε όμως αυτή η έκφραση*;

Στους χρόνους του Όθωνα, υπήρχε ένας γνωστός κουρελιάρης τύπος:  Ο Μανώλης Μπατίνος. Δεν υπήρχε κανείς στην Αθήνα που να μην τον γνωρίζει, μα και να μην τον συμπαθεί.

Οι κάτοικοι του έδιναν συχνά κανένα παντελόνι ή κανένα σακάκι, αλλά αυτός δεν καταδεχόταν να τα πάρει, γιατί δεν ήταν ζητιάνος. Ήταν… ποιητής, ρήτορας και φιλόσοφος. Στεκόταν σε μια πλατεία και αράδιαζε ό,τι του κατέβαινε.

Κάποτε, λοιπόν, έτυχε να περάσει από εκεί ο Ιωάννης Κωλέττης. Ο Μανώλης τον πλησίασε και τον ρώτησε αν είχε το δικαίωμα να βγάλει λόγο στη… Βουλή. Ο Κωλέττης του είπε ότι θα του έδινε ευχαρίστως άδεια, αν πετούσε από πάνω του τα παλιόρουχα που φορούσε κι έβαζε άλλα της ανθρωπιάς.

Την άλλη μέρα ο Μανώλης παρουσιάστηκε στην πλατεία με τα ίδια ρούχα, αλλά φορούσε τα μέσα έξω. Ο κόσμος τον κοιτούσε έκπληκτος. Και τότε άκουσε αυτούς του στίχους από το στόμα του Μανώλη Μπατίνου:

Άλλαξε η Αθήνα όψη, σαν μαχαίρι δίχως κόψη,

Πήρε κάτι απ’ την Ευρώπη και ξεφούσκωσε σαν τόπι.

Άλλαξαν χαζοί και κούφοι και μας κάναν κλωτσοσκούφι.

Άλλαξε κι ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

Το νου σας αγαπητοί φίλοι όταν σας υπόσχονται αλλαγές! Ειδικά σήμερα, Παρασκευή, μην πιστεύετε τίποτα!

 

* Από το βιβλίο του Τάκη Νατσούλη «Λέξεις και Φράσεις Παροιμιώδεις», Σμυρνιωτάκης Εκδοτική.

You May Also Like