Σας έχει τύχει ποτέ ν’ αλλάξετε κάποιον; Ή μήπως αλλάξατε εσείς τελικά;

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Άρπαξα την αφορμή από διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν και παρατηρώ γύρω μου τις τελευταίες μέρες, να γράψω για την αλλαγή.

Μεγάλη υπόθεση αυτή η αλλαγή, έχει πολλές παραμέτρους, διαφορετικές πτυχές κι ερμηνείες… Θα προσπαθήσω πάντως να βάλω τις σκέψεις μου σε μία τάξη…

  • Η αλλαγή φέρνει εξέλιξη. Και ο δρόμος προς την αλλαγή μπορεί να μην είναι μια ωραία ευθεία στρωμένη με ροδοπέταλα.
  • Η αλλαγή φέρνει ενδεχομένως και φόβο για το άγνωστο. Αυτός είναι κι ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο πολλοί δεν τη θέλουν!

Έτσι, το αν θα επιλέξει κάποιος ν’ αναμετρηθεί με το φόβο για το άγνωστο και ν’ αγκαλιάσει με ενθουσιασμό το καινούριο,  ή ν’ απορρίψει το ρίσκο και να κλείσει τα μάτια του στο φόβο, είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.

  • Το να πιστεύεις ότι μπορείς ν’ αλλάξεις κάποιον είναι λάθος και αδιέξοδο. Πιο πιθανό είναι ν’ αλλάξεις εσύ νομίζοντας ότι άλλαξε ο άλλος!

Είτε πρόκειται για επαγγελματικές είτε για προσωπικές σχέσεις, οι άνθρωποι είναι «ρυθμισμένοι» με κάποιο τρόπο κι έχουν κάποιες εδραιωμένες συνήθειες στη ζωή τους που είναι πολύ δύσκολο ν’ αλλάξεις. Το ίδιο ισχύει για τον καθένα από εμάς:

Κάποια χαρακτηριστικά μας είναι παγιωμένα και κάποια άλλα πιο ευμετάβλητα, για παράδειγμα μπορεί ν’ αλλάξουμε συμπεριφορά σε κάποιο θέμα, ωστόσο μέχρι να παγιωθεί αυτή η συμπεριφορά και γίνει κομμάτι μας, ίσως απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι εντελώς ανόητο να πιστεύεις ότι κάποιος θ’ ασχοληθεί να «τροποποιήσει» κάποια πτυχή του εαυτού του με την οποία παλεύεις! Ειδικά αν δεν το θέλει πραγματικά ο ίδιος.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν έχει νόημα να συμβουλεύετε ανθρώπους ή να τους καθοδηγείτε, αν σας το έχουν ζητήσει, ωστόσο εναπόκειται αποκλειστικά στον καθένα να αποφασίσει εάν και πόσο θα αλλάξει.

Το να κάνετε «προτάσεις / υποδείξεις» λοιπόν σε κάποιον είναι θεμιτό, το αποτέλεσμα όμως δεν είναι καθόλου στο χέρι σας.

Για να εξοικονομήσετε χρόνο και να γλιτώσετε απογοήτευση από την προσπάθεια ν’ αλλάξετε κάποιον λοιπόν, είτε αποδεχτείτε τον όπως είναι και μάθετε να «συνεργάζεστε» μαζί του είτε τερματίστε τη σχέση.

Συνεχίζεται…

You May Also Like