Όταν προετοιμάζουμε ένα γιορτινό τραπέζι, οφείλουμε να το δούμε σαν ένα σύνολο που αρχίζει από τα ορεκτικά και τελειώνει στα γλυκά. Ένα από τα θέματα που απασχολούν τους οικοδεσπότες, που δεν σχετίζεται ίσως άμεσα με το φαγητό, είναι και η διάρκεια του χρόνου που συνήθως παραμένουμε στο τραπέζι.
Στις μεγάλες γιορτές, στόχος μας είναι να κρατήσουμε τη συνοχή της παρέας και να παρατείνουμε το χρόνο της συνύπαρξής μας. Γι’ αυτό προσθέτουμε πιάτα και, κυρίως, προτείνουμε στους συνδαιτυμόνες μας να αποτελειώσουν το κρασί τους και ενδεχομένως να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό με την παρουσίαση στο τραπέζι ενός πλατό με τυριά, το οποίο προσφέρουμε πριν από τα επιδόρπια.
Ο συνδυασμός εκλεκτών τυριών με το κατάλληλο κρασί δημιουργούν μία υψηλού επιπέδου γευστική εμπειρία που θα θυμούνται σίγουρα οι καλεσμένοι σας για πολύ καιρό..
Για να πετύχουμε όμως ένα μαγικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να συνδυάσουμε σωστά την ποικιλία του κρασιού με την λιπαρότητα των τυριών. Έτσι λοιπόν, ξεκινάμε πάντα από το κρασί το οποίο θα επιλέξουμε να σερβίρουμε.
Ελαφρύ, ξηρό λευκό κρασί
Ένα φρέσκο Μοσχοφίλερο, μια ελαφριά Μαλαγουζιά, ένα ξηρό Μοσχάτο ή ένα Sauvignon Blanc μπορούν να συνδυάσουν την φρεσκάδα και την ελαφριά τους επίγευση με τυριά ανάλογων χαρακτηριστικών. Μια φρέσκια ξινομυζήθρα, ένα ανθότυρο, ένα κατίκι μπορούν να είναι κυρίαρχα στο συγκεκριμένο πλατό.
Πλούσια λευκά κρασιά
Ένα Ασύρτικο, ένα Σαντορινιό ακόμη και ένα Chardonnay έχουν μεγαλύτερη οξύτητα και συνοδεύονται από έντονα και πικάντικα τυριά. Μια γραβιέρα από την Κρήτη ή από τη Νάξο, ένα εξαιρετικό κασέρι, το γνωστό μετσοβόνε είναι ελληνικά τυριά που μπορούν να δώσουν την ανάλογη ένταση και να προσδώσουν ανάλογο χαρακτήρα στα συγκεκριμένα κρασιά.
Παλαιωμένα ερυθρά κρασιά
Το Ξινόμαυρο, το Αγιωργίτικο, το Cabernet και όποιο άλλο ώριμο ερυθρό κρασί επιλέξουμε να σερβίρουμε πρέπει να σερβίρεται από πικάντικα και σκληρά τυριά. Μια πικάντικη κεφαλογραβιέρα, ένα μανούρι ισορροπούν γευστικά το πλατό μας.
Γλυκά κρασιά
Η Μαυροδάφνη, το Σαμιώτικο, το Μοσχάτο και το Vinsanto χρειάζονται αλμυρά τυριά με πιπεράτη και πικάντικη γεύση. Στο πλατό μας μπορούν να κυριαρχήσουν τα μπλε τυριά, το ροκφόρ, αλμυρές γραβιέρες αλλά και μια πιπεράτη κοπανιστή.