Ποιος φοβάται τη βροχή; Σκέψεις μιας Παρασκευής!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Εσείς φοβάστε τη βροχή;

Μα, γιατί να τη φοβόμαστε; Διότι μας έχουν κάνει να τη φοβόμαστε!

Για πείτε φίλοι μου, πώς περάσατε χθες; Χθες, που έριξε μια δυνατή βροχή, κάτι που είχε πολύ καιρό να συμβεί; Πού βρισκόσασταν; Τι κάνατε;

Εγώ «ηρεμούσα» το κινητό μου τηλέφωνο, που κάθε 10 λεπτά ούρλιαζε επειδή είχε λάβει μήνυμα από το 112, για ακραία καιρικά φαινόμενα. Ακόμη κι αν από μέσα μου σκεφτόμουν πόσο υπερβολική ήταν όλη αυτή η συνεχής προειδοποίηση, δεν μπόρεσα να μην επηρεαστώ λιγάκι, δεν μπόρεσα να μη σκεφτώ αν το παιδί είναι εντάξει στο σχολείο, αν θα μπορέσω να επιστρέψω στο σπίτι με το αυτοκίνητο και άλλα πολλά.

Μου πέρασε από το μυαλό ν’ ακυρώσω τις απογευματινές δραστηριότητες, ωστόσο, ευτυχώς δεν το έκανα. Όλη αυτή η δαιμονοποίηση του ανέμου, της βροχής, της καταιγίδας με ενοχλεί πολύ. Ναι, να είμαστε προσεκτικοί στο δρόμο όταν βρέχει, ναι, έχουν συμβεί καταστροφές στο παρελθόν από πλημμύρες, όμως δεν πρέπει να φοβόμαστε τον καιρό. Την ανικανότητα και την ανεπάρκειά μας πρέπει να φοβόμαστε.

Η βροχή είναι αναζωογονητική, φέρνει ανανέωση, τρέφει τη γη, βοηθάει τον άνθρωπο να συνεχίσει να υπάρχει σε αυτόν εδώ τον κόσμο.

Πώς θα εκτιμήσουμε το καλοκαίρι αν δεν περάσουμε χειμώνα;

Αν το σκεφτούμε και λίγο πιο ρομαντικά, μια βροχερή χειμωνιάτικη μέρα είναι η τέλεια ευκαιρία για ζεστό καφέ και ενδοσκόπηση. Για λίγη μελαγχολία ή νοσταλγία. Για παρατήρηση… Έξω από το παράθυρο, ο γκρίζος ουρανός, η μυρωδιά της υγρασίας, οι ήχοι της φύσης.

Είναι και μια ευκαιρία να βάλουμε τις γαλότσες μας, τα αδιάβροχά μας και για κάποιους «πολυάσχολους», να πλυθούν και τ’ αυτοκίνητα!

Είναι τρομερή η δύναμη της βροχής! Μεγεθύνει τα συναισθήματα, κάνει τα απλά και καθημερινά πράγματα να μοιάζουν ανεκτίμητα. Για παράδειγμα, μια τέτοια μέρα, η ζεστή χνουδωτή κουβέρτα φαίνεται το καλύτερο αντικείμενο του σπιτιού! Ένα φλυτζάνι αρωματικό τσάι μοιάζει νέκταρ! Μια απλή σούπα λαχανικών έχει γεύση αμβροσίας! Ένα ωραίο βιβλίο ή μια ταινία μας γεμίζει ευτυχία!

Ας βρέξει λιγάκι φίλοι μου. Γίναμε παρανοϊκοί και παράλογοι. Έχει καλό καιρό και ήπιο χειμώνα, δεν μας αρέσει. Έχει βαρύ χειμώνα, χιόνια και κακοκαιρία, δεν μας αρέσει. Κάνει κρύο, δεν μας αρέσει. Έχει ζέστη, δεν μας αρέσει, είναι αφύσικο για την εποχή. Τι μας αρέσει τελοσπάντων;

Δεν τρελαίνομαι για τη βροχή, δεν το κρύβω. Όμως χθες την απόλαυσα. Βράχηκε το μπουφάν μου, χάλια τα μποτάκια μου, έπεσαν στο κεφάλι μου νερά από διάφορα μπαλκόνια της Χαλκίδας! Ταλαιπωρήθηκα να παρκάρω, γύρισα πτώμα στο σπίτι, δεν μπόρεσα να βάλω πλυντήριο. Όμως το χάρηκα. Δεν γκρίνιαξα, δεν παραπονέθηκα.

Κι εύχομαι να βρέχει και σήμερα! Παρασκευή! Έτσι, για να κλείσει η εβδομάδα με έντονα συναισθήματα, για να υποχρεωθούμε, κατά κάποιον τρόπο, να μειώσουμε λίγο τους ξέφρενους ρυθμούς με τους οποίους τρέχουμε καθημερινά!

Καλό Σαββατοκύριακο!

You May Also Like