Πώς μιλάμε στα παιδιά μας για τον φόβο κορωνοϊού;

Τα παιδιά μπορεί να φοβούνται διάφορα πράγματα. Πολλοί φόβοι μπορεί να μοιάζουν απλοί και ίσως ασήμαντοι στα μάτια ενός ενήλικα. Τι γίνεται, όμως, όταν οι φόβοι γίνονται πιο σοβαροί και συμπίπτουν με τους δικούς σου; Την περίοδο της πανδημίας, όλοι έχουμε νιώσει λίγο φόβο για αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση. Βέβαια, η σωστή ενημέρωση βοηθά να ξεπεραστεί οποιοσδήποτε φόβος και πανικός. Πώς, όμως, το εξηγούμε αυτό στα παιδιά;


Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξουμε το δικό μας φόβο και άγχος. Μιλάμε στα παιδιά μας και φροντίζουμε να αφουγκραζόμαστε τις δικές τους φοβίες και όχι να τους μεταδίδουμε τις δικές μας.
Στη συνέχεια φροντίζουμε να μάθουμε τι ξέρει το παιδί μας, ήδη, για την κατάσταση που βιώνουμε. Τι έχει ακούσει, από πού και κατά πόσο είναι ορθά αυτά που γνωρίζει! Προσπαθούμε να έχουμε ενημερωθεί σωστά, να τους λύνουμε τις απορίες και αν δεν αγχωνόμαστε αν δεν ξέρουμε να απαντήσουμε σε κάτι, ούτε απαντάμε ψέματα! Αντιθέτως, φροντίζουμε να ψάξουμε την απάντηση μαζί με το παιδί μας. Επιπλέον, βρες έγκυρες πηγές ενημέρωσης (πχ έγκυρες ιστοσελίδες) για να μπορεί να ενημερώνεται και μόνο του, όταν νιώθει την ανάγκη.

Προσπάθησε να έχεις ένα καθημερινό πρόγραμμα για το παιδί σου στο σπίτι. Να συμπεριλαμβάνει ώρες παιχνιδιού αλλά και μελέτης, ώστε να νιώθει ότι παρόλο που είμαστε μέσα, συνεχίζεται η ροή της καθημερινότητας μας.
Τέλος, φρόντισε να καθησυχάζεις το παιδί σου, ότι κινδυνεύουμε λιγότερο αν ακολουθούμε τα μέτρα πρόληψης και τις οδηγίες. Εξήγησε του, ότι μένοντας μέσα εμποδίζουμε τη διασπορά του ιού, και ενθάρρυνε την τήρηση των κανόνων υγιεινής!

Eύη

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *