Πώς θα προετοιμαστείτε για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς 2022-2023, θα χτυπήσει την ερχόμενη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου! Το πιστεύετε; Πάει, τέλειωσε το καλοκαιράκι και το δύσκολο στοίχημα είναι τώρα η προσαρμογή των παιδιών, αλλά και ολόκληρης της οικογένειας, στο νέο πρόγραμμα.

Θα πιο εύκολο να επιβιώσετε την πρώτη δύσκολη εβδομάδα επιστροφής στα θρανία, αν εκμεταλλευτείτε τις τελευταίες αυτές ημέρες χαλάρωσης και προετοιμασίας για μια πιο ομαλή μετάβαση στη φθινοπωρινή ρουτίνα.

Η πρώτη βασική αλλαγή είναι η ώρα του βραδινού ύπνου. Πώς θα καταφέρει να ξυπνήσει ένα παιδί ή ένας έφηβος νωρίς το πρωί στο εξής; Υπολογίστε 8 ώρες ύπνου, από απόψε κιόλας, και σταδιακά πρωινό ξύπνημα, την ώρα που θα πρέπει να σηκώνεστε από την επόμενη εβδομάδα.

Φτιάξτε ένα οικογενειακό εβδομαδιαίο ημερολόγιο με το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων σας και κρεμάστε το σε ένα εμφανές σημείο ή με μαγνητάκι στο ψυγείο της κουζίνας. Με αυτό τον τρόπο θα αρχίσετε σιγά σιγά να συνηθίζετε τα νέα ωράρια, ενώ θα προσθέτετε σταδιακά, όποια νέα απογευματινή εξωσχολική δραστηριότητα ξεκινάει.

Αποθήκευση, οργάνωση χώρων, λίστες για αγορές: Με τη σειρά που τα έγραψα, συνήθως πρώτα αποθηκεύουμε αντικείμενα που δε θα χρειαστούμε πια, όπως αντιηλιακά, παιχνίδια παραλίας και άλλα, με σκοπό να εξοικονομήσουμε χώρο. Έπειτα οργανώνουμε το διαθέσιμο χώρο για τη νέα ρουτίνα μας, για παράδειγμα αδειάζουμε το γραφείο από τα βιβλία που δεν χρειαζόμαστε, κάνουμε χώρο σε συρτάρια και ντουλάπια. Τέλος, ξεκινάμε να σημειώνουμε όλα τα νέα πράγματα που θα μας χρειαστούν και πρέπει ν’ αγοράσουμε, όπως γραφική ύλη, φόρμες, κάλτσες και ό, τι άλλο αρμόζει στην κάθε περίπτωση.

Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, ίσως είναι η κατάλληλη περίοδος κι ευκαιρία για την τακτική μας επίσκεψη στον οδοντίατρο, τον οφθαλμίατρο, τον παιδίατρο, για ένα τυπικό check-up, πριν μπούμε για τα καλά σε φθινοπωρινό πρόγραμμα δράσης!

Φυσικά, σημαντικό είναι να μην αφήσουμε τα παιδιά έξω από όλη αυτή την προετοιμασία, αλλά να βοηθήσουν κι εκείνα στην οργάνωση, στα νέα σχέδια και να συμμετέχουν ενεργά σε μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση στην καινούρια καθημερινότητα. Μια οργανωμένη οικογένεια με κοινούς στόχους και όρεξη για προετοιμασία σημαίνει λιγότερη γκρίνια και περισσότερα χαμόγελα!

Τέλος, δείξτε λίγο ενθουσιασμό! Ειδικά τα μικρότερα παιδάκια που διαισθάνονται το στρες των μεγάλων βλέποντάς τους να προσπαθούν να διαχειριστούν τις αλλαγές, χρειάζονται τη στήριξή μας για να κατανοήσουν ότι η έναρξη του σχολείου δεν σημαίνει το τέλος του παιχνιδιού. Το αντίθετο μάλιστα, σχολείο και παιχνίδι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και να μας γεμίζουν χαρά.

Καλή σχολική χρονιά να έχουμε όλοι, γονείς και παιδιά!

You May Also Like