Είναι σαλάτες. Είναι δροσερές, είναι εύπεπτες, τρώγονται ευχάριστα, είναι από τα πιο βασικά γεύματα και κυρίως είναι με ελάχιστες θερμίδες, εξαρτάται βέβαια και τα υλικά που θα βάλουμε μέσα.
Όμως ανεξάρτητα όλων και επειδή καλοκαίρι είναι και η σαλατούλα τραβιέται, σας βρήκα πέντε υπέροχες συνταγές.. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πεταχτείτε μέχρι το μανάβικο της γειτονιάς σας και…καλή όρεξη!
Σαλάτα με καρπούζι, φέτα και δυόσμο
Υλικά
- 500γρ. καρπούζι σε κύβους
- 200γρ. φέτα σε κύβους
- φύλλα δυόσμου, ρόκας
- λίγο λάδι
- πετιμέζι ή σιρόπι ροδιού
- αλάτι
Εκτέλεση
Βάλε σε μια πιατέλα ή μπολ το καρπούζι και τα κομμάτια φέτας. Έπειτα πρόσθεσε τα φύλλα του δυόσμου και της ρόκας. Ανακάτεψε απαλά. Ρίξε λίγο λάδι και το σιρόπι του ροδιού ή το πετιμέζι. Έτοιμη!
Ταμπουλέ με ντοματίνια και καρύδια
Υλικά
- 120γρ. πλιγούρι
- 180ml νερό
- 100γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
- μισό αγγούρι κομμένο σε μικρά κομματάκια
- 4κ.σ καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
- 30ml λάδι
- το χυμό ενός λεμονιού (μεγαλούτσικου)
- αλάτι
Εκτέλεση
Βάλε το πλιγούρι σε βραστό νερό (που έχουμε αποσύρει από την φωτιά) και άφησε το για 15 λεπτά. Αν δεν το έχει απορροφήσει μέχρι τότε, απλά το στραγγίζεις. Με το που κρυώσει μετάφερε το σε μια γαβάθα και πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακάτεψε καλά και πρόσθεσε στο τέλος το αλάτι. Έτοιμη για σερβίρισμα!
Μαυρομάτικα φασόλια με πιπεριές Φλωρίνης
Υλικά
- 500γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικό)
- 2κ.σ λευκό ξύδι
- 120ml λάδι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 200γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Μούλιασε από βραδύς τα μαυρομάτικα φασόλια. Την επόμενη μέρα βράσε τα μέχρι να μαλακώσουν. Αφού βράσουν, στράγγιξε τα και άφησε τα να κρυώσουν. Έπειτα σε μια γαβάθα ή πιατέλα ρίξε τα φασόλια, τις πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μακρόστενες λωρίδες και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Για το τέλος άφησε τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Έτοιμη για σερβίρισμα!
Σαλάτα με φακές, φέτα και ντοματίνια
Υλικά
- 225γρ. φακές
- 1800ml νερό
- σκόρδο (προαιρετικό)
- 200γρ. ντοματίνια
- 8 ελιές καλαμών χωρίς το κουκούτσι
- 4-5 φύλλα δάφνης
- μισό αγγούρι σε ροδέλες
- λίγο λάδι
- 100γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 100γρ. κατσικίσιο τυρί σε κομματάκια
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- λίγο βασιλικό
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τις φακές για 20-30 λεπτά- με τα φύλλα δάφνης και το σκόρδο- μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Μόλις κρυώσουν τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά από πάνω και ανακατεύουμε πολύ καλά. Δροσερή και γευστικότατη.
Σαλάτα με μήλο, φέτα και ξηρούς καρπούς
Υλικά
- φύλλα από σπανάκι
- 1 μήλο
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- 100γρ. φέτα
- λίγα καρύδια
- αλάτι
Για το ντρέσσινγκ:
- 3κ.σ βαλσάμικο
- 3 κ.σ λάδι
- αλάτι
- 1/2 κ.γ μουστάρδα
- χυμό από 1/2 πορτοκάλι
Εκτέλεση
Αφού πλύνεις καλά το σπανάκι, κόψε το και βάλε το σε ένα μεγάλο μπολ. Από πάνω πρόσθεσε το μήλο σε φέτες, το κρεμμύδι, τη φέτα και τα καρύδια. Σε ένα μπλέντερ ρίξε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και χτύπησε τα καλά. Τέλος, περίχυσε το πάνω από τη σαλάτα, πρόσθεσε αλάτι και ανακάτεψε.