Η σπιτική πίτσα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Η πίτσα είναι το αγαπημένο αμαρτωλό φαγητό μικρών και μεγάλων. Την έχουμε συνδυάσει με «γρήγορο φαγητό» και παραγγελία απ’ έξω, αλλά ειλικρινά, δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτιάξουμε σπιτική ζύμη για πίτσα στο σπίτι και να δημιουργήσουμε με φαντασία και τα υλικά που μας αρέσουν!

Συντηρώντας ζύμη και σάλτσα στην κατάψυξη, μπορούμε εύκολα να φτιάχνουμε πίτσα όποτε μας αρέσει και με ό, τι υλικά υπάρχουν διαθέσιμα στην κουζίνα μας.

Υλικά για ζύμη πίτσας με 8 κομμάτια:

500 γρ. αλεύρι σκληρό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και άλλο 1 ζάχαρη

1 κούπα νερό χλιαρό

Υλικά για σάλτσα ντομάτας για πίτσα:

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 κούπα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και λίγο νερό

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το ελαιόλαδο με τα χέρια μας. Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη κι έπειτα σταδιακά το ζεστό νερό συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ζυμώνουμε καλά για λίγα λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε μία μαλακή ζύμη. Ελέγχουμε τη ζύμη σε περίπτωση που είναι σκληρή προσθέτουμε λίγο νερό, ενώ σε περίπτωση που κολλάει στα χέρια προσθέτουμε λίγο αλεύρι.

Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα περίπου, σκεπάζοντας με μία πετσέτα.

Η σάλτσα είναι πανεύκολη! Σε μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, τη ντομάτα, λίγο νεράκι, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και μία κουταλιά της σούπας απαλή μουστάρδα. Αφήνουμε το μίγμα να πάρει μία βράση και απομακρύνουμε από τη φωτιά.

Όταν η ζύμη μας ξεκουραστεί, θα έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος. Ζυμώνουμε πολύ ελαφρά και την κόβουμε σε τρία ίσα κομμάτια. Το ένα θα γίνει το βραδινό μας και τα άλλα δύο θα τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.

Ανοίγουμε με τα χέρια μας ή με πλάστη τη ζύμη σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, απλώνουμε σάλτσα ντομάτας, τριμμένο τυρί (εμείς προτιμάμε μοτσαρέλα) και τα υλικά που μας αρέσουν (φρέσκια ντομάτα, ζαμπόν, γαλοπούλα, μπέικον, λουκάνικο, πιπεριά, κρεμμύδι, φέτα, καλαμπόκι, μυρωδικά…).

Δύο παραλλαγές που μας αρέσουν πολύ είναι:

  1. πίτσα δια 3: είμαστε τρεις με διαφορετικά γούστα στο σπίτι. Έτσι, μοιράζουμε την πίτσα σε 3 μέρη και ο καθένας βάζει στο δικό του τα υλικά που του αρέσουν! Κάτι σαν τις «4 εποχές» δηλαδή!
  2. πίτσα με στεφάνι γεμιστό με τυρί κρέμα: απλώνουμε τη ζύμη παραπάνω να εξέχει και βάζουμε με κουταλάκι ή κορνέ το τυρί κρέμα περιμετρικά τυλίγοντας και κλείνοντας καλά με τη ζύμη.

    Πίτσα ατομική με γεμιστό στεφάνι, με σάλτσα ντομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα, τοματίνια, λιαστή ντομάτα και φύλλα βασιλικού.

Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Επειδή ο κάθε φούρνος διαφέρει, ελέγχουμε τη ζύμη να γίνει χρυσαφένια και να λιώσουν τα τυριά.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

 

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *