Συνταγές με άρωμα Κρήτης (Μέρος Α’)

Αχ λατρεμένη Κρήτη με τις ομορφιές σου και τις υπέροχες γεύσεις σου.. Τα φαγητά της Κρήτης είναι ξακουστά σε αρκετά μέρη του κόσμου.. και γενικότερα η Κρητική κουζίνα σου αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.. Σήμερα στο elenifourli.com θα φτιάξουμε 3 μοναδικές συνταγές τις οποίες τις δοκιμάσαμε και ξετρελαθήκαμε…

0001

Αρνάκι με γιαούρτι

Υλικά

1 ½ κιλό αρνάκι μπούτι

500γρ. γιαούρτι στραγγιστό

2 αυγά

1 λεμόνι

2-3 σκελίδες σκόρδο

½ φλιτζάνι λάδι

Θυμάρι

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Αλατίζουμε το κρέας και το αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο. Την επομένη το σκουπίζουμε, το χαράζουμε και τοποθετούμε μέσα στις σχισμές κομματάκια σκόρδου. Το περιχύνουμε με το λάδι, ρίχνουμε το πιπέρι και το θυμάρι, τοποθετούμε το αρνάκι στο φούρνο και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς. Όταν ψηθεί ( περίπου 1 ώρα και κάτι), παίρνουμε την σάλτσα που έμεινε στο ταψί και την ανακατεύουμε με το γιαούρτι και τα χτυπημένα αυγά. Ξεκοκαλίζουμε το κρέας και αν θέλουμε το μεταφέρουμε από το ταψί σε κλειστό σκεύος, όπως πήλινη γάστρα. Πάνω του περιχύνουμε την σάλτσα γιαουρτιού. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο για μισή ώρα περίπου μέχρι να πήξη η σάλτσα και να ροδίσει το γιαούρτι.
000002

Κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια

Υλικά

1 κόκορας (1,5-2 κιλά περίπου, κομμένος σε μερίδες)

1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι

½ φλιτζάνι τσαγιού άσπρο κρασί ξηρό

4-5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες

1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

1 ξυλάκι κανέλας

3-4 καρφάκια γαρίφαλου

Αλάτι-πιπέρι

1 πακέτο μακαρόνια Νο 3

Κεφαλοτύρι τριμμένο για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κομμάτια του κόκορα, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Σβήνετε με το κρασί, ρίχνετε την ντομάτα, τον πελτέ της ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό, την κανέλα, τα γαρίφαλα, αλάτι και πιπέρι. Βράζετε τον κόκορα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει, περίπου 1 ώρα. Όσο βράζει το φαγητό, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται. Βράζετε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Τα σουρώνετε, βγάζετε τον κόκορα από την κατσαρόλα, βγάζετε και πετάτε την κανέλα και τα γαρίφαλα και ρίχνετε μέσα τα μακαρόνια για να πάρουν μια βράση. Τα ανακατεύετε να πάει η σάλτσα παντού, σερβίρετε τον κόκορα με τα μακαρόνια σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζετε με το τυρί…

00003

Ομελέτα με σπαράγγια ή άγρια χόρτα

Υλικά

½ κιλό σπαράγγια ή άγρια χόρτα (γλυκά)

5 αυγά

250γρ. τυρί φέτα τριμμένη

Αλάτι, πιπέρι

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα σπαράγγια ή τα χόρτα και τα ανακατεύουμε με την τριμμένη φέτα. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με το λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε τα μισά από τα χτυπημένα αυγά. Όταν πήξει το μίγμα, απλώνουμε πάνω τα σπαράγγια ή τα χόρτα και ρίχνουμε πάνω τους τα υπόλοιπα αυγά. Γυρίζουμε την ομελέτα να ψηθεί και από πάνω…

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!!

Ελένη ♥♥

 

 

 

You May Also Like