Τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα μας που έγιναν θεσμός!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Δεν θα μπορούσα να υποδεχθώ τα φετινά Χριστούγεννα, χωρίς να μοιραστώ τα μπισκότα μας που έχουν γίνει θεσμός!

Κάθε χρόνο ψήνουμε και στολίζουμε μπισκοτάκια βουτύρου, τα οποία δωρίζουμε σε φίλους και συγγενείς. Φέτος, βάλαμε όλη μας την τέχνη και την αγάπη στα μπισκότα μας και τα διαθέσαμε στο παζάρι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας!

Τα παιδιά τα λατρεύουν! Κανένας δεν μπορεί να φάει μόνο ένα! Ακόμη περισσότερο όταν είναι σπιτικά, ζυμωμένα από παιδικά χεράκια, στολισμένα με αγάπη και πασπαλισμένα με χριστουγεννιάτικες ευχές!

Εδώ θα βρείτε μία παραλλαγή της κλασικής συνταγής που έχω αναρτήσει στο παρελθόν, για μπισκότα βουτύρου ιδανικά για στόλισμα με ζαχαρόπαστα. Όχι ότι δεν είναι νόστιμα χωρίς τη ζαχαρόπαστα! Ίσα – ίσα… Είναι λαχταριστά και το ξέρω πολύ καλά, καθώς έχω έναν μικρό καλικάντζαρο στο σπίτι, ο οποίος ενώ δεν τρώει γλυκά γενικά, τα συγκεκριμένα μπισκότα τα καταβροχθίζει!

Επομένως, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα φτιάξετε, ανεξάρτητα από το αν θα τα στολίσετε με κάτι.

Συνταγή για μπισκότα βουτύρου, ιδανικά για στόλισμα με ζαχαρόπαστα

Υλικά

250 γρ. βούτυρο ανάλατο παγωμένο

1 αυγό μεσαίο – μεγάλο

150 γρ. ζάχαρη άχνη

50 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

ξύσμα από 2 μανταρίνια και το χυμό από 1 μανταρίνι

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, για λίγο μέχρι ν’ ανακατευτούν. Προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια, το ξύσμα και το χυμό από μανταρίνι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για λίγο. Ρυθμίζουμε το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε στον κάδο το αλεύρι σταδιακά. Μόλις ανακατευτούν τα υλικά μας, συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια μας και χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια του μεγέθους που μας βολεύει για ανοίξουμε με πλάστη.

***Υπάρχουν πλάστες με ανάγλυφα σχέδια που αφήνουν επάνω στη ζύμη ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο μοτίβο κι έτσι, με ένα απλό στρογγυλό κουπάτ, έχετε ένα μπισκότο στολισμένο χωρίς κόπο!

Με τα κουπάτ της αρεσκείας μας κόβουμε τα μπισκότα μας και τα μεταφέρουμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα για περίπου 7 λεπτά (εξαρτάται από το φούρνο σας και το πάχος των μπισκότων).

Τα αφήνουμε να σταθούν και να κρυώσουν καλά σε σχάρα, πριν τα στολίσουμε.

Εκτός από τις σφραγίδες μπισκότων που σας προτείναμε φέτος (δείτε το σχετικό άρθρο εδώ), χρησιμοποίησα μέλι και σιρόπι σφενδάμου πάνω στα μπισκότα, τα οποία έπειτα πασπάλισα με ινδοκάρυδο (για να μοιάζουν χιονισμένα) και στο τέλος κόλλησα επάνω τη ζαχαρόπαστα με το σχέδιο!

Ελπίζω να σας αρέσουν και να πειραματιστείτε κι εσείς! Αν έχετε παιδάκια, να ξέρετε ότι όλη αυτή η διαδικασία τους αρέσει πολύ και τα κάνει χαρούμενα!

Σας φιλώ και σας εύχομαι γλυκά Χριστούγεννα!

You May Also Like