Τα κατοικίδια και τα οφέλη στην υγεία μας

Κατοικίδια. Οι πιστοί τετράποδοι φίλοι μας που ξέρουν να αγαπάνε ανιδιοτελώς, μας προσφέρουν ακούραστα την παρέα τους και είναι εκεί, δίπλα μας, σε όλες τις εύκολες αλλά και τις δύσκολες στιγμές της ζωής μας.

Όμως πέρα από τη συντροφιά τους τα κατοικίδια βοηθάνε και πάρα πολύ στην υγεία μας, κυρίως τη ψυχική, αφού προσφέρουν πολλά οφέλη κάνοντας μας να ζούμε καλύτερα, πολύ καλύτερα.

Καταρχήν, τα κατοικίδια βοηθούν στη μείωση του στρες, αφού αρκούν μόλις μερικά λεπτά με ένα σκύλο, μία γάτα ή ακόμη και ένα ψάρι στο ενυδρείο να κολυμπά, για να αισθανθεί κάποιος λιγότερο στρες και μικρότερη στεναχώρια.

Έπειτα τα κατοικίδια βοηθούν στη ρύθμιση της πίεσης, αφού ένα κατοικίδιο ευτυχισμένο μπορεί να ρυθμίζει την πίεση σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Μελέτες μάλιστα έδειξαν ότι τα παιδιά με υπέρταση που είχαν ζώα που τα φρόντιζαν είχαν χαμηλότερη πίεση, ειδικότερα όταν τα χάιδευαν.

Woman Watching Television with Dog --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Τα κατοικίδια ακόμα έχουν τη δυνατότητα να κατεβάζουν χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, αφού Η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια είναι μειωμένα σε ιδιοκτήτες σκύλων. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό, αλλά εικάζουν ότι τους βοηθά ο τρόπος ζωής του σκύλου, δηλαδή η βόλτα του έχει οφέλη και για το αφεντικό.

rocklin_istock_000017127254_largeΑκόμα βοηθάνε στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας.  «Οι γάτες είναι εξαιρετικές για την καρδιά», υποστηρίζουν ειδικοί που έκαναν 20ετή μελέτη, από την οποία προέκυψε πώς οι άνθρωποι που ποτέ στη ζωή τους δεν είχαν γάτα, έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα. Σε άλλη μελέτη που έγινε σε ιδιοκτήτες σκύλων, φάνηκε πώς όσοι έχουν σκύλο και παθαίνουν έμφραγμα, οι πιθανότητες επιβίωσή τους είναι εξαιρετικά υψηλές.

dogs-and-licking-how-to-stop-your-dog-from-licking-you-5280f3ba87f60Τα κατοικίδια έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμούν τη βαριά κατάθλιψη, αφού τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη τους λείπει η αίσθηση ότι κάποιος τους αγαπάει. Τα σκυλιά όμως είναι εκεί. Πιστά και δίνουν συνεχώς την αγάπη τους.

pet-exerciseΣημαντική είναι η συμβολή των κατοικιδίων και στο «φτιάξιμο» του σώματος μας, αφού βγάζοντας το σκύλο 30 λεπτά βόλτα την ημέρα, θέτουμε και τον εαυτό μας στην υποχρεωτική ημερήσια κίνηση που βάζουν οι ειδικοί, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περπατούν 30 λεπτά την ημέρα.

Baby And Dog Laying In Grass Together

Μεγαλώνοντας ακόμα με κατοικίδια τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν αλλεργίες. Οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που θα γεννηθούν και αναπτυχθούν σε σπίτι όπου υπάρχει σκυλί ή γάτα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες. Το ίδιο συμβαίνει και στα σπίτια όπου υπάρχουν φάρμες με μεγάλα ζώα.

purina-better-with-pets-2-6-hrΤα κατοικίδια μας βοηθάνε στη βελτίωση της κοινωνικής ζωής. Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να σταματήσουν και να μιλήσουν μαζί σας όταν περπατάτε με έναν σκύλο. Πηγαίνοντας στο πάρκο με το σκυλί μπορεί να αποτελέσει αφορμή για γνωριμία με άλλους ζωόφιλους.

±¦±¦ºÍ³èÎï

Τέλος, τα κατοικίδια βοηθάνε στην έγκαιρη διάγνωση ασθενειών όπως ο καρκίνος. Η μοναδική αίσθηση όσφρησης ενός σκύλου μπορεί να σας ειδοποιήσει όταν κάτι δεν πάει καλά. Πολλοί ιδιοκτήτες σκυλιών έχουν αναφέρει ότι το σκυλί τους μύριζε, έγλειφε ή σκούνταγε σημάδια στο δέρμα τους τα οποία αποδείχθηκαν αργότερα καρκινικά.

You May Also Like