Τα κορίτσια στο Αφγανιστάν απαγορεύεται να φοιτήσουν μετά την 6η δημοτικού

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Τι ιδιαίτερη μέρα η σημερινή!

Οι γονείς αισθάνονται ότι άλλο ένα καλοκαίρι τέλειωσε πιο γρήγορα από κάθε προηγούμενο και ήρθε η ώρα να προετοιμάσουν τα μικράκια τους για το σχολείο! Πρωινό ξύπνημα, όμορφα ρούχα περιμένουν στην κρεμάστρα, καινούρια τσάντα, οι πρώτες φωτογραφίες, συγκίνηση κι ενθουσιασμός μαζί!

Τα παιδιά από την άλλη… Αν γυρίσω πίσω το χρόνο θυμάμαι όλα τα συναισθήματα της πρώτης μέρας! Οι ατελείωτες ώρες ελευθερίας του καλοκαιριού τέλειωσαν… Ανάμεικτα συναισθήματα κατακλύζουν τους μαθητές. Η μετάβαση από την καλοκαιρινή (ωραία) βαρεμάρα και τις μηδαμινές υποχρεώσεις σε μία νέα χρονιά γεμάτη στόχους, σχέδια κι ένα δημιουργικό άγχος που σε προσγειώνει απότομα στην πραγματικότητα.

Κι όμως, το σχολείο και η παιδεία, που για εμάς είναι αυτονόητα και συχνά δεν εκτιμάμε, ιδιαίτερα όταν είμαστε παιδιά και νιώθουμε τις υποχρεώσεις να μας βαραίνουν, για κάποια κορίτσια, αλλού στον κόσμο, δεν είναι καν δεδομένα…

Ένα συγκλονιστικό έργο της Αφγανής καλλιτέχνιδας graffiti, Shamsia Hassani, περιγράφει την πρώτη μέρα στο σχολείο, το έτος 2022, για τα κορίτσια στο Αφγανιστάν:

“Την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς, όταν τα κορίτσια από το Αφγανιστάν επέστρεψαν στα σχολεία τους με χιλιάδες ελπίδες και φιλοδοξίες, οι Ταλιμπάν τα έδιωξαν από τις τάξεις τους και τα έστειλαν πίσω στα σπίτια τους”.

Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στα κορίτσια στο Αφγανιστάν να φοιτήσουν στο σχολείο μετά την 6η Δημοτικού, παραβιάζοντας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Την επόμενη φορά λοιπόν που ένας μαθητής θα χαρακτηρίσει «φυλακή» το σχολείο, ακόμα και χαριτολογώντας, ας του πούμε πως μάλλον πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο… ελευθερία.

Πηγή εισαγωγικής φωτογραφίας:

Dr fayeza farh on Twitter: “If you educate a man, you educate an individual. But if you educate a woman, you educate a nation.

You May Also Like