Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Ζυμαρικά! Θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα! Συνδυάζονται με τα πάντα, είναι νόστιμα και το κυριότερο μαγειρεύονται γρήγορα και εύκολα.
Δεν ξέρω αν συμφωνείτε, πάντως η φράση «είμαι μακαρονάς, τι να κάνουμε» ακούγεται συχνά πυκνά στο σπίτι μας!
Υπάρχει βέβαια και το μεγάλο μειονέκτημα που κάνει αρκετούς να μην τα προτιμούν συχνά ή ακόμη και να τα αποφεύγουν: Τα ζυμαρικά παχαίνουν. Είναι όντως έτσι;
Για εκείνους που έχουν εχθρούς τους υδατάνθρακες, τα ζυμαρικά είναι το πρώτο και κυριότερο φαγητό που διαγράφουν από τη λίστα τους! Και είναι τόσο κρίμα πραγματικά! Τα ζυμαρικά από μόνα τους, τα καημένα, δεν παχαίνουν, αντιθέτως εμείς κάνουμε κάποια λάθη που σήμερα θα αποκαλύψουμε!
Καταρχάς, το κύριο συστατικό των ζυμαρικών είναι οι υδατάνθρακες, στο μεγαλύτερο ποσοστό σύνθετοι, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους απλούς, απορροφώνται σταδιακά από τον οργανισμό διατηρώντας για περισσότερη ώρα το επίπεδο κορεσμού και την ευγλυκαιμία στο αίμα.
Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που τα ζυμαρικά συστήνονται σε αθλητές και σε παιδιά (πιο συχνά), καθώς αποδεσμεύουν σταδιακά την ενέργεια στον οργανισμό.
Από μόνα τους έχουν λίγες θερμίδες (περίπου 130 ανά 100 γρ. μαγειρεμένης ποσότητας), όμως εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε θερμιδική βόμβα όταν αρχίζουμε να βάζουμε βούτυρα, βαριές σάλτσες, κρέμα γάλακτος, λιπαρά τυριά.
Ένας μέσος Ιταλός καταναλώνει μακαρονάδες περίπου 3-4 φορές την εβδομάδα κι όμως δεν παχαίνει! Πώς τα καταφέρνουν οι Ιταλοί λοιπόν;
-
Μικρότερη μερίδα
Ένα ιταλικό εστιατόριο σερβίρει περίπου τη μισή ποσότητα, ίσως και μικρότερη από αυτή που συναντάμε εκτός Ιταλίας. Εξαρτάται βέβαια και από το αν το πιάτο ζυμαρικών είναι «πρώτο» ή «κυρίως» κι αν ακολουθούν κι άλλα πιάτα μετά (κρέας / ψάρι).
-
Τα μαγειρεύουν πάντα Al Dente
Οι Ιταλοί δεν παραβράζουν τα ζυμαρικά. Όταν είναι μαγειρεμένα al dente έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και μένεις χορτάτος για περισσότερη ώρα! Βράζουμε πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία λοιπόν!
-
Τα συνοδεύουν με μεσογειακές γεύσεις / τροφές
Σερβίρουν τα πιάτα ζυμαρικών με άφθονα λαχανικά, ωμό ελαιόλαδο, βότανα και μπαχαρικά. Οι σάλτσες στην Ιταλία είναι συνήθως πιο ελαφριές και περιλαμβάνουν φρέσκα και υγιεινά συστατικά.
-
Τρόφιμα μη γενετικά τροποποιημένα
Τα ιταλικά ζυμαρικά είναι φτιαγμένα από μη γενετικά τροποποιημένα σιτηρά. Το ίδιο ισχύει και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Σε αντίθετη περίπτωση να γνωρίζετε ότι αυξάνεται η περιεκτικότητα σε γλουτένη.
-
Οι Ιταλοί πάνε μια βόλτα πριν το φαγητό!
Βασικά, έχουν μία ενδιαφέρουσα παράδοση που ονομάζεται: “fare una passeggiata”, δηλαδή το να πηγαίνει κανείς για έναν περίπατο. Συνήθως η βόλτα γίνεται πριν το δείπνο / γεύμα ή μετά.
Επιπλέον tips για συνταγές με ζυμαρικά και λιγότερες θερμίδες:
- Προτιμώ το ωμό ελαιόλαδο, μετά το βρασμό, αντί για βούτυρο.
- Αντικαθιστώ την κρέμα γάλακτος με μια χαμηλών λιπαρών ή με γιαούρτι 2%.
- Αντικαθιστώ το μπέικον με κοτόπουλο ή γαλοπούλα.
- Προσθέτω λαχανικά στο πιάτο μου.
- Επιλέγω τυρί χαμηλών λιπαρών.
- Δοκιμάζω και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης.
Τώρα ξέρετε!!!