Τεστ ΠΑΠ: Σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρουμε

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε τεστ ΠΑΠ;;; Μη μου πείτε δεν θυμάστε γιατί θα στεναχωρηθώ… Η αλήθεια είναι ότι είναι τόσο σημαντική εξέταση για εμάς τις γυναίκες που δεν πρέπει να την ξεχνάμε και να την αναβάλουμε…

Το τεστ Παπανικολάου είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της ιατρικής για τις γυναίκες. Αποτελεί επίτευγμα Έλληνα γιατρού και συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου της μήτρας.

Αυτό που δείχνει το τεστ ΠΑΠ είναι η ύπαρξη ή μη αλλοιώσεων στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας.  Με τον τρόπο αυτό διαγιγνώσκεται έγκαιρα η ύπαρξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και κατά συνέπεια είναι εφικτή η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του. Πρόκειται λοιπόν για μια κυτταρολογική εξέταση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα καταφέρεις με αυτή να δεις αν υπάρχει κάποιο μικρόβιο ή αν έχεις κύστες.

Η εξέταση γίνεται με τη χρήση ενός κολποδιαστολέα ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση στον τράχηλο. Από τον τράχηλο λοιπόν ο γυναικολόγος λαμβάνει με μια σπάτουλα το δείγμα, δηλαδή κύτταρα τραχήλου, που χρειάζεται ώστε να το στείλει για ανάλυση για να φανεί η κατάσταση των κυττάρων.

Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να γίνει οποιεσδήποτε μέρες, εκτός από τις ημέρες της περιόδου. Μπορείς να επισκεφθείς λοιπόν το γυναικολόγο σου οποτεδήποτε αρκεί να μην έχεις περίοδο. Αυτό που έχει σημασία να ξέρεις είναι ότι δεν πρέπει να έχεις σεξουαλική επαφή τουλάχιστον 2 μέρες πριν το τεστ. Ακόμα, 2 μέρες πριν δεν πρέπει να έχεις χρησιμοποιήσει ταμπόν ή κολπικές κρέμες.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται το τεστ ΠΑΠ;

Μια γυναίκα που είναι σεξουαλικά ενεργή καλό είναι να ελέγχεται μια φορά το χρόνο. Με το να επισκέπτεσαι τακτικά το γυναικολόγο σου και να κάνεις τεστ ΠΑΠ μειώνεις σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσεις καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

(Υλικό  ediva.gr)

 

Ελένη ♥♥

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *