Τι προκαλεί στην ψυχολογία μας η έλλειψη ελεύθερου χρόνου;

Γράφει η Κάτια Καραχάλιου.

Ο ελεύθερος χρόνος είναι απαραίτητος για όλους τους ανθρώπους. Τον χρειαζόμαστε, τον αγαπάμε, τον αποζητούμε, για να μπορέσουμε να ξεκουραστούμε, αλλά και να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν.

Όταν όμως δουλεύεις πολύ, πως μπορείς να βρεις αυτόν τον ελεύθερο χρόνο και να κάνεις ευχάριστες δραστηριότητες που θα σε κάνουν να αισθανθείς ωραία;

Μέσα στη μέρα δουλεύεις, όμως ταυτόχρονα πρέπει να προσέξεις το σπίτι, να μαγειρέψεις και να κάνεις πράγματα ρουτίνας, που όμως είναι απαραίτητα. Αν έχεις την δυνατότητα να έχεις κάποια βοήθεια από ένα δικό σου πρόσωπο, τότε αποδέξου τη. Θα είναι σωτήρια. Αν όχι, προσπάθησε να οργανώσεις τις δουλειές σου, ώστε να μην σου πέφτουν όλες μαζί και παθαίνεις σοκ.

Αν έχεις κερδίσει λίγο χρόνο είτε οργανώνοντας, είτε με βοήθεια, βρες κάτι πολύ αγαπημένο σου να κάνεις ώστε να νιώθεις καλά. Τον χρόνο που ξέρεις πως έχεις μέσα στην εβδομάδα, προσπάθησε να τον αφιερώνεις σε φίλους που δεν έχεις δει, για να παίρνεις ενέργεια και να περνάς καλά.

Αν τα οικονομικά σου το επιτρέπουν, τότε άσε κάποιον άλλο να κάνει τις δουλειές που δεν αντέχεις και πέρνα δημιουργικά τον χρόνο που σου μένει.

Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου δημιουργεί εκνευρισμό και άγχος χωρίς λόγο. Όλοι δικαιούμαστε χρόνο για εμάς και πρέπει να τον έχουμε. Αν πάψουμε να βλέπουμε φίλους, αν δεν κάνουμε αγαπημένες δραστηριότητες, αν δεν έχουμε χρόνο για μας, τότε η ψχολογία μας έχει φθίνουσα τάση και εμείς δεν νιώθουμε το ίδιο καλά.

Μην το αφήνεις, δες το και κάνε ό,τι πρέπει για να είσαι πάντα καλά και χαρούμενη.

You May Also Like