Τι σημαίνει «mansplaining»;

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Ακούσαμε τη λέξη “mansplaining” δια στόματος γυναίκας αρχηγού κόμματος, εντός της Ελληνικής Βουλής. Η κα Γεννηματά κατηγόρησε ευθέως τον Πρωθυπουργό για σεξιστική συμπεριφορά απέναντί της και τον κάλεσε να το κατανοήσει και να ζητήσει συγνώμη.

Με αφορμή τη λέξη αυτή, που μπορεί να μην την είχατε ξανακούσει ή να μην ξέρετε ακριβώς τι σημαίνει, θα ήθελα να κάνω μία εισαγωγή στις έννοιες του σεξισμού απέναντι στις γυναίκες και τα κορίτσια. Είναι καιρός, αν δεν έχετε ήδη ενημερωθεί, να ψάξετε, να διαβάσετε και να οπλιστείτε με τη γνώση που θα ενθαρρύνει τη γρήγορη αντίδρασή μας στη σεξιστική συμπεριφορά και την ενίσχυση των αξιών της ισότητας των φύλων.

Σεξισμός ονομάζεται κάθε έκφραση (πράξη, λέξη, εικόνα, χειρονομία), η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι κάποια άτομα, πιο συχνά γυναίκες, είναι κατώτερα από άλλα, εξαιτίας του φύλου τους.

O σεξισμός βλάπτει. Προκαλεί αισθήματα αναξιότητας, αυτολογοκρισία καθώς και αλλαγές στη συμπεριφορά και επιδείνωση της υγείας. Ο σεξισμός βρίσκεται στη ρίζα του ζητήματος της ανισότητας των φύλων. Επηρεάζει σε δυσανάλογο βαθμό τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Photo by Markus Spiske from Pexels

Ο σεξισμός υπάρχει σε κάθε διάσταση της ζωής, για παράδειγμα:

  • Το 63% των γυναικών δημοσιογράφων έχει υποστεί λεκτική βία.
  • Οι γυναίκες αφιερώνουν σχεδόν διπλάσιο χρόνο από τους άνδρες στη μη αμειβόμενη οικιακή εργασία (χώρες του ΟΟΣΑ).
  • Οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 75% στις πηγές πληροφόρησης και στα θέματα ειδησεογραφίας στην Ευρώπη.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 66% των κοριτσιών ηλικίας 16-18 ετών που ερωτήθηκαν έχει βιώσει ή παρατηρήσει τη χρήση σεξιστικής γλώσσας στο σχολείο.
  • Το 59% των γυναικών στο Άμστερνταμ ανέφερε ότι έχει υποστεί κάποια μορφή παρενόχλησης στο δρόμο.
  • Στη Γαλλία, το 50% των νέων γυναικών που ερωτήθηκαν πρόσφατα υπέστησαν άδικη ή ταπεινωτική συμπεριφορά επειδή είναι γυναίκες.
  • Στη Σερβία, έρευνα δείχνει ότι το 76% των γυναικών στις επιχειρήσεις δεν λαμβάνονται τόσο σοβαρά υπόψη όσο οι άνδρες.
  • Το 80% των γυναικών δήλωσε ότι έχει αντιμετωπίσει το φαινόμενο του «mansplaining» και του «manterrupting» στην εργασία*.

Θα σταθώ στην τελευταία πρόταση για να ορίσουμε τις δύο αυτές λέξεις, προκειμένου να είναι ξεκάθαρες:

*Mansplain (πρόερχεται από τη σύνθεση των λέξεων «man» και «explain», είναι ρήμα, ανεπίσημο): Για έναν άνδρα, να εξηγεί κάτι σε μια γυναίκα με τρόπο που θεωρείται συγκαταβατικός, με υπερβολική αυτοπεποίθηση και συχνά ανακριβή ή υπεραπλουστευμένο τρόπο με τη σεξιστική υπόθεση ότι ένας άντρας είναι πιθανότερο να έχει γνώση και ενημέρωση επί του θέματος παρά μία γυναίκα.

Συνήθως παρατηρείται μαζί με το «manterrupting» που είναι η άνευ λόγου διακοπή της γυναίκας από έναν άντρα (από τη σύνθεση των λέξεων «man» και «interrupting».

Η φωτογραφία προέρχεται από το Gender and Disarmament Platform meeting, 14 Σεπτεμβρίου 2017. Στη διαφάνεια: φωτογραφία του γλυπτού «Classmates» του Paul Tadlock, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για να απεικονίσει το «manplaining».

 

Αν προσπαθείτε να θυμηθείτε κάποιο σχετικό παράδειγμα, σκεφτείτε πόσες φορές έχουμε γίνει θεατές τέτοιων καταστάσεων σε πολιτικές αναμετρήσεις (διεθνώς), ή και σε ραδιοτηλεοπτικά πάνελ, όπου ο άντρας συνομιλητής διακόπτει τη γυναίκα συνομιλήτριά του για να πάρει το λόγο, καθώς, κατά την άποψή του, έχει πιο σημαντικά λόγια να συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο.

 

Πηγή μέρους του κειμένου, των ορισμών και των στατιστικών:

«Συμβούλιο της Ευρώπης» Council of Europe (Human Rights Channel)

Εισαγωγική εικόνα από Wikimedia Commons Katerina Batsiola (majesticgreece.com), CC BY 4.0

 

 

 

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *