Τσουρεκόπιτα γεμιστή με πραλίνα και μαρμελάδα

Αυτή τη συνταγή έτσι και δε τη μοιραζόμουν μαζί σας, θα έπρεπε να βρω μια τρύπα να κρυφτώ!!! Είναι το πιο νόστιμο, αφράτο και πάνω απ’ όλα ΓΕΜΙΣΤΟ τσουρέκι που έφαγα ποτέ! Συνταγή της μαμάς μου με κάποιες πινελιές δικές μου. Όχι γιατί δεν εμπιστεύομαι τη μαμά Μάρθα, αλλά γιατί πιστεύω ότι πάντα κάτι μπορεί να γίνει πιο ιδιαίτερο και μαγικό!

Το Πάσχα είναι τόσο κοντά, οπότε βρήκατε την τσουρεκόπιτα που θα φτιάξετε για να μοσχοβολήσει το σπίτι σας μαχλέπι, μαστίχα, πορτοκάλι και σοκολάτα. Φυσικά το τσουρέκι το τρώμε όλο το χρόνο, αλλά τώρα αρχίζει η τιμητική του! Δοκιμάστε το σήμερα κιόλας και δημιουργήστε αναμνήσεις στους ανθρώπους της ζωής σας…Απ’ την άλλη είναι κρίμα να τρώω τώρα την κομματάρα μου με τον καφέ μου κι εσείς να ζηλεύετε! Μην ονειρεύεστε, κάντε το! Αρκεί να πορωθείτε και θα πετύχει!

unnamed (1)

Υλικά και εκτέλεση

Υλικά για τη μαγιά:

  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • ½  κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 140 ml νερό χλιαρό

Για τη τσουρεκόπιτα:

  • ¼  κ.γ. μαχλέπι
  • ¼ κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 120 ml σπορέλαιο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα
  • Μαρμελάδα της επιλογής σας και κομμάτια κουβερτούρας για το γέμισμα ή μερέντα νηστίσιμη(υπάρχει στο εμπόριο)

Πάμε να την εκτελέσουμε:

Αρχικά φτιάχνουμε τη μαγιά η οποία θέλει ένα 20′ μέχρι να ενεργοποιηθεί.

Βάζω σε ένα μπολ το χλιαρό νερό (προσοχή να είναι χλιαρό γιατί αλλιώς η μαγιά ΔΕΝ θα ενεργοποιηθεί),  τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύω με το σύρμα να ενωθούν. Αφήνω στην άκρη μέχρι να τη χρησιμοποιήσω!

Πάμε στο ψητό τώρα, δηλαδή στη τσουρεκόπιτά μας!

Στο κάδο του μίξερ και με το φτερό (το Κ δηλαδή από τα εξαρτήματα) ανακατεύω τη ζάχαρη, το σπορέλαιο και το χυμό πορτοκάλι 5′ μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.

Στη συνέχεια ρίχνω τα μυρωδικά μου δηλαδή το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάω λίγο ακόμα να ενωθούν.

Τώρα ρίχνω το μείγμα της μαγιάς και το μισό αλεύρι και συνεχίζω το ζύμωμα με το φτερό.

Τέλος προσθέτω και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνω για 5′-7′.

Κλείνω το μίξερ, σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω περίπου 2 ωρίτσες σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Πάμε στο καλό σημείο τώρα κι εννοώ το στήσιμο της τσουρεκόπιτας:

Χωρίζω τη ζύμη στα δύο. Λαδώνω καλά το τσέρκι που θα χρησιμοποιήσω ή τη φόρμα για κέικ. Παίρνω το ένα κομμάτι και το ανοίγω με τα δάχτυλα σε παραλληλόγραμμο. Απλώνω τη μαρμελάδα(πορτοκάλι έβαλα εγώ γιατί πάει εξαιρετικά με τη σοκολάτα) αφήνοντας κενό γύρω γύρω. Κλείνω σε ρολό κ έπειτα ενώνω τις άκρες σε δαχτυλίδι. Το βάζω στο τσέρκι ή το ταψί μας. Πατάω λίγο ν’απλώσει. Την υπόλοιπη ζύμη τη χωρίζω σε 6 μπαλάκια. Ανοίγω λίγο με το χέρι να πλατύνουν και γεμίζω το καθένα με κομματάκια κουβερτούρας αν νηστεύω. Αλλιώς πραλίνα φουντουκιού. Τα πατάω λίγο να απλώσουν και τα βάζω το ένα δίπλα στο άλλο και πάνω στο δαχτυλίδι με τη μαρμελάδα που έφτιαξα πριν.

Αφήνω 30′ να φουσκώσει κι έπειτα το αλλείφω με λίγο μέλι αραιωμένο με νερό και πασπαλίζω με αμύγδαλο φιλέ. Αν δε νηστεύω αλλεθφω με κρόκο αυγού χτυπημένο με ελάχιστο νεράκι, να αραιώσει. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στον αέρα για 35′.

Έτοιμο!!!

unnamed (2)

Νίκη Παππά

food blogger / http://voutyromelo.blogspot.gr/?m=0

 

You May Also Like