Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Μου αρέσουν τόσο πολύ τα γλυκά που θα μπορούσα να τρέφομαι αποκλειστικά με αυτά. Είμαι από εκείνες τις «τυχερές» μητέρες που δεν χρειάζεται να κρύβω τα γλυκά από το παιδί μου ή να του βάζω όρια, καθώς δεν τα προτιμάει και κυρίως τη σοκολάτα. Για να καταλάβετε, από το σοκολατένιο αυγό κρατάει το παιχνιδάκι και μου δίνει τη σοκολάτα! Αντιθέτως, η δική μου μαμά αναγκαζόταν να κρύβει τα γλυκά στο πατρικό μας σπίτι γιατί γινόταν μάχη. Αλλά είχαμε εντοπίσει, εννοείται, όλες τις πιθανές κρυψώνες.
Σήμερα λοιπόν ας μιλήσουμε για τη ζάχαρη:
“…Η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης έφτασε τους 168 εκατομμύρια τόνους το 2011, και η μέση κατανάλωση ανά άτομο είναι 24 κιλά ανά έτος (33.1 στις βιομηχανικές χώρες), η οποία ισοδυναμεί με πάνω από 260 θερμίδες ανά άτομο ημερησίως. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης θεωρείται επιβαρυντική για την υγεία καθώς συνδέεται με την παχυσαρκία και την εμφάνιση διαβήτη και καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Η διάσπαση της ζάχαρης στη στοματική κοιλότητα δημιουργεί όξινο περιβάλλον με αποτέλεσμα τη διάβρωση των δοντιών και την αύξηση της τερηδόνας. Ιδιαίτερα στα παιδιά οι όξινοι χυμοί γλυκών φρούτων και τα αναψυκτικά με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης θεωρούνται τερηδονογόνα…”
Πηγή Βικιπαίδεια (wikipedia.org)
Άσχημα τα νέα, έτσι; Ποιος δεν γνωρίζει τι μας κάνει η ζάχαρη; Και πόσο ύπουλο συστατικό είναι καθώς περιλαμβάνεται σε πάρα πολλές τροφές που μερικές φορές δεν πηγαίνει το μυαλό μας. Στις διατροφικές ετικέτες η ζάχαρη κρύβεται πίσω από δεκάδες διαφορετικές, και συχνά παραπλανητικές, ονομασίες!
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης λοιπόν;
- Να μάθουμε να διαβάζουμε και να καταλαβαίνουμε τις διατροφικές ετικέτες για να εντοπίζουμε τη φανερή και την κρυμμένη ζάχαρη. Επιλέγουμε τρόφιμα χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή με όσο το δυνατόν λιγότερη.
- Αποφεύγουμε αναψυκτικά και τυποποιημένους χυμούς.
- Μειώνουμε τη ζάχαρη στα ροφήματά μας, (καφές, τσάι, κλπ) σταδιακά μέχρι να την κόψουμε τελείως. Χρησιμοποιούμε κανέλα που μπορεί να μειώσει την επιθυμία για γλυκό.
- Προτιμάμε σπιτικά γλυκά, όσο γίνεται, και όταν τα φτιάχνουμε εμείς, αναζητάμε συνταγές με λιγότερη ζάχαρη.
- Δοκιμάζουμε να μειώσουμε την επιθυμία μας για γλυκό καταναλώνοντας φρέσκα φρούτα με γλυκιά γεύση ή επιδόρπια με βάση το γιαούρτι.
- Αντικαθιστούμε μέρος της ζάχαρης που καταναλώνουμε με άλλα γλυκαντικά υποκατάστατα, όπως στέβια ή μέλι (όχι πάνω από 2 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως).
Με ένα ρεαλιστικό πλάνο «απεξάρτησης», σε λίγες μόνο εβδομάδες, θα δούμε αποτελέσματα. Πρώτα απ’ όλα όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κατάχρηση ζάχαρης κρύβει κινδύνους για την υγεία μας.
Ο τελευταίος, αλλά πολύ σημαντικός, τρόπος για να την περιορίσετε, κατά τη γνώμη μου, είναι να μην υπάρχει στο σπίτι σας. Και δεν εννοώ μόνο την κρυσταλλική ή την καστανή ζάχαρη, αλλά τους τυποποιημένους, χυμούς, τα έτοιμα γλυκά και σνακ, τα αναψυκτικά και τις τροφές που έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία. Όταν δεν υπάρχει (ούτε κρυμμένη σε κανένα συρτάρι με τη μορφή σοκολάτας γεμιστής με την Άρτα και τα Γιάννενα), τότε θα βρείτε κάτι άλλο, πιο θρεπτικό και υγιεινό να καταναλώσετε!!!
Φωτογραφίες από pexels & pixabay