Το μέλι κάνει καλό

Έχεις σίγουρα ακούσει για τις «θαυματουργές» ιδιότητές του, έχεις σίγουρα διαβάσει πως είναι καλύτερο να το προτιμάς έναντι άλλων γλυκαντικών ουσιών, πχ ζάχαρη, ή αλείμματα όπως οι μαρμελάδες.

Τι οφέλη όμως προσφέρει πραγματικά το μέλι στην υγεία μας;  Ας τα δούμε…

Έχει αντιβακτηριδιακή δράση

Το μέλι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο λόγω του υπεροξειδίου του υδρογόνου που περιέχει, της οξύτητάς του και της υψηλής συγκέντρωσης των ζαχάρων του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επουλώνει τις πληγές, να σταματά το αίμα, ενώ βοηθάει και στην απολύμανση του στόματος αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία τερήδονας.

Καταπολεμά την αϋπνία

Τα σάκχαρά του συμβάλλουν στην έκκριση σεροτονίνης, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου.

Ρυθμίζει τον μεταβόλισμο

Το μέλι συνιστάται κατά της παχυσαρκίας.

Κάνει καλό στην καρδιά και στο κυκλοφορικό

Η παρατεταμένη κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της κατάστασής τους, αφού τα σάκχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη, αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά, ενώ μεινώνουν και την υπέρταση..

Δρα κατά της αναιμίας

Το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά, αυξάνει με την κατανάλωση μελιού.

Βοηθά σε στομαχοεντερικές παθήσεις και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα

Το μέλι αποδεικνύεται πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και δωδεκαδακτύλου. Τέλος, χάρη στη χολίνη που περιέχει, καταπολεμά  τη δυσκοιλιότητα.

Προστατεύει το συκώτι

Η γλυκόζη του μελιού συμπληρώνει τις εφεδρείες του γλυκογόνου του ήπατος. Η παρουσία γλυκογόνου ενισχύει αυτή την εργασία και αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις.

Κάνει καλό στα νεφρά

Το μέλι, σαν υπερτονικό διάλυμα γλυκόζης, δυναμώνει και ενισχύει τον οργανισμό και είναι διουρητικό.

You May Also Like