Απαντώντας στο μεγάλο «γιατί» θέλουμε ν’ αποκτήσουμε υγιεινές συνήθειες

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχαμε προσεγγίσει το θέμα «γιατί δεν μπορούμε να αποκτήσουμε υγιεινές συνήθειες». Κατανοώντας λοιπόν τα συχνότερα λάθη που κάνουμε γίνεται και το πρώτο βήμα προς την επίτευξη των στόχων μας τελικά. Και αφού πολλοί από εσάς είδατε τους εαυτούς σας στο προηγούμενο άρθρο (μου στείλατε πολλά μηνύματα και σας ευχαριστώ!), ας κάνουμε σήμερα το δεύτερο βήμα προς τον προσδιορισμό των τρόπων με τους οποίους θα αποκτήσουμε υγιεινές συνήθειες και θα τις κάνουμε τρόπο ζωής!

Καταρχάς θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή, για όσους δεν με γνωρίζετε, ότι δεν είμαι ούτε η σούπερ – γυμνασμένη με six-pack γυναίκα, ούτε τρέφομαι με ρίζες, φυτά και σκόνη πρωτεΐνης, ούτε ξημεροβραδιάζομαι στα γυμναστήρια. Γυμνάζομαι 3 φορές την εβδομάδα με yoga και χορό, κάνω αραιά και που aerial yoga, τρώω άπειρα γλυκά (και αυτή είναι η μεγαλύτερη αδυναμία μου), κάνω φτωχή διατροφή, εργάζομαι πολύ και κοιμάμαι λίγο. Έχω όμως την άσκηση, το χορό και την κίνηση στη ζωή μου από πολύ μικρή ηλικία, γεγονός που με έχει βοηθήσει να διατηρώ τις ισορροπίες (ωραία ιδέα να μιλήσουμε κάποια στιγμή για «ισορροπίες» ε;).

Ο πρώτος άνθρωπος που καθρεφτίζεται μέσα στα άρθρα μου λοιπόν είμαι εγώ. Προσπαθώ κι εγώ να βελτιώσω τη ζωή μου, διαβάζω, δοκιμάζω, πειραματίζομαι και μεταφέρω τις σκέψεις μου στο χαρτί για να βοηθήσω κι άλλους!

Το δεύτερο βήμα πιο κοντά στις υγιεινές συνήθειες είναι ν’ ανακαλύψει ο καθένας από εμάς το μεγάλο «ΓΙΑΤΙ». Γιατί θέλεις να αποκτήσεις υγιεινές συνήθειες; Και πιστέψτε με, χρειάζεστε έναν καλό λόγο, διαφορετικά οι συνήθειες αυτές δεν θα γίνουν ποτέ «τρόπος ζωής».

«Θέλω ν’ αλλάξω τον εαυτό μου προς το καλύτερο» είναι μια καλή αρχή, μια απόφαση που οφείλετε να λάβετε πριν προχωρήσετε.

Αν πάλι δεν έχετε έναν καλό λόγο, τότε έχετε αποτύχει πριν καν ξεκινήσετε. Αν βάλετε και τα «πρέπει» μέσα στη συζήτηση έχετε χάσει την ουσία. Αν για παράδειγμα, «πρέπει» να αδυνατίσετε, τότε θα εγκαταλείψετε την πρώτη στιγμή που η καθημερινότητα θα ζορίσει. Αν «πρέπει» να πάτε για τρέξιμο 5 φορές την εβδομάδα επειδή κάποιος σας το είπε, ενώ το μισείτε, τότε έχετε μπερδευτεί.

Καθώς ορίζουμε τις συνήθειες που προσπαθούμε να καθιερώσουμε, ας γίνουν κομμάτι ενός μεγαλύτερου σκοπού που αξίζει τον αγώνα και την προσπάθεια…

Δεν πηγαίνω απλώς στο γυμναστήριο, αλλά χτίζω ένα νέο σώμα για το οποίο δεν ντρέπομαι.

Δεν πιέζω απλώς τον εαυτό μου να του αρέσουν τα λαχανικά, αλλά θρέφω το σώμα μου, το διατηρώ υγιές μακροπρόθεσμα, χάνω βάρος, μειώνω τους πόνους στη μέση, ξεγελάω το χρόνο…

Δεν σηκώνομαι απλώς νωρίς από το κρεβάτι το πρωί, αλλά ξυπνάω νωρίτερα, ώστε να μπορέσω να περιποιηθώ τον εαυτό μου, να φάω το πρωϊνό μου και να ξεκινήσω τη μέρα μου με χαμόγελο και όχι τρέχοντας ξεμαλλιασμένη να ετοιμάσω τα παιδιά και να προλάβω την κίνηση στην εθνική!

Ψάξτε να βρείτε το μεγάλο ΓΙΑΤΙ. Προχωρήστε τουλάχιστον τρία επίπεδα σε βάθος και ρωτήστε γιατί ξανά και ξανά μέχρι να φτάσετε στην αληθινή αιτία του γιατί θέλετε να αποκτήσετε μία νέα υγιεινή συνήθεια ή ν’ αλλάξετε μία κακή συνήθεια. Σημειώστε την τελική απάντηση σε ένα χαρτί και κολλήστε το στην πόρτα, στο ψυγείο, στα πλακάκια του μπάνιου, κάπου που θα μπορείτε να το βλέπετε συνέχεια! Χωρίς αυτό, απλώς αναγκάζουμε τον εαυτό μας να κάνει πράγματα που δεν του αρέσουν και εδώ κολλάει η φράση «καλά θα πάει και αυτό», κοινώς δε θα διαρκέσει για πολύ!

Πριν προχωρήσουμε στο τρίτο βήμα λοιπόν, διαβάστε εδώ σε παλαιότερη ανάρτησή μας, τη μέθοδο των 5 γιατί και πώς μπορεί να σας βοηθήσει στην περίπτωσή μας!

Συνεχίζεται…

 

Με πληροφορίες από www.nerdfitness.com, φωτογραφίες από pexels & pixabay

You May Also Like