Τα μυρωδικά… Δίνουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στα φαγητά μας και λάτρεύονται από όλους τους λαούς ανά τον κόσμο.
Κάποια καίνε και κάποια είναι πιο γλυκά. Κάποια δίνουν έντονη γεύση και κάποια άλλα είναι πιο διακριτικά.. Όλα όμως είναι απλά υπέροχα αρκεί να ξέρεις να τα αξιοποιείς με τον πιο σωστό τρόπο.
Όσο πιο φρέσκα τόσο το καλύτερο
Τα μυρωδικά με μαλακά φύλλα (μαϊντανός, κόλιαντρο, άνηθος, δυόσμος, βασιλικός) είναι απαραίτητα στην κουζίνα, ενώ ο ιδανικός χώρος για να αναπτυχθούν είναι τα μικρά γλαστράκια. Και διακόσμηση και νοστιμιά. Προσθέστε τα σε κάθε σαλάτα και αυτομάτως η σαλάτα θα αποκτήσει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Μη ξεχνάς τα αποξηραμένα
Τα αποξηραμένα μυρωδικά, π.χ. θυμάρι και δεντρολίβανο, είναι εξαιρετικά για τα μαγειρευτά φαγητά. Βάλτα στο τέλος του μαγειρέματος και ετοιμάσου να γευτείς κάτι πολύ νόστιμο. Ωστόσο είναι καλύτερο να προτιμήσεις τις μαρινάδες και όχι τα φρέσκα φύλλα που καίγονται.
Κόβε, αλλά μην ψιλοκόβεις
Λίγο πριν το τέλος κόψε τα μυρωδικά με ένα κοφτερό μαχαίρι και γιατί όχι με το χέρι σου.
Χρησιμοποίησε τα κοτσάνια
Πρόσθεσε ψιλοκομμένα κοτσάνια βασιλικού σε μια σάλτσα μπολονέζ, ενώ για ψαρόσουπες και ριζότο προτίμησε τα κοτσάνια του άνηθου. Για μινεστρόνε και ζωμούς επέλεξε κοτσάνια κόλιαντρου και σε μινεστρόνε, κοτσάνια μαιντανού.
Extra tip: Πέρνα κομματάκια αρνιού σε «σουβλάκια» από δεντρολίβανο και άλειφε τα ψητά σου στο μπάρμπεκιου με ένα μάτσο θυμάρι.
Φύλαξέ τα σωστά
Για να κρατήσεις τα ματσάκια φρέσκα μέσα στο ψυγείο, κλείσ’ τα πρώτα σε ένα πλαστικό δοχείο. Αν πάλι είναι φρέσκα, διατήρησέ τα σε ένα ποτήρι ή σε βάζο με νερό.