Κάποιοι τα λατρεύουν, κάποιοι άλλοι τα μισούν… Εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία… και μάλιστα προτιμώ τα αυγά στις περισσότερες εκδοχές τους… εντάξει… δεν ξέρω πάρα πολλές, αλλά από αυτές που γνωρίζω, τις προτιμώ όλες.
Αυγά βραστά… Πείτε μου τώρα ότι ανήκετε στην κατηγορία που λέμε χαριτολογώντας ..ούτε ένα αυγό δεν ξέρει να βράσει…;; Η πιο απλή εκδοχή για να φας και να απολαύσεις ένα αυγό… και τώρα που έρχεται Πάσχα η καλύτερή μου … Λοιπόν πάμε να μάθουμε πως θα βράσουμε σωστά ένα αυγό, γιατί ακόμα και αυτός ο απλός τρόπος έχει τα μυστικά του. Τα αυγά καταρχήν πρέπει να σιγοβράζουν ..αν είναι από το ψυγείο θα χρειαστούν κάποια λεπτά περισσότερα στο βράσιμο από ότι όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου, και ο ιδανικός χρόνος βρασμού ..είναι 8 λεπτά για σφιχτό αυγό, και 5 λεπτά για μελάτο..
Τηγανιτά αυγά… Ο σωστός τρόπος για να τα καταφέρετε με το τηγανητό αυγό, είναι να αφήσετε το λάδι να κάψει καλά… για να μην σας κολλήσει…. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού πάρτε ελαιόλαδο και ρίξτε απο πάνω στον κρόκο για να ψηθεί ακόμη καλύτερα. ..αυτό ήταν… απλά υπέροχα!
Αυγά ποσέ.. Ο τρόπος που συνήθως προτείνουν οι διαιτολόγοι… Τα αυγά ποσέ μαγειρεύονται σε ζεστό νερό χωρίς το τσόφλι. Σε μια κατσαρόλα βράζεται νερό..και μόλις βράσει αρκετά ρίχνεται μέσα το αυγό… τόσο απλό ..και τόσο άγευστο επίσης…
Αυγά χτυπητά/ scrambled eggs.. Ο αγαπημένος τρόπος της μανούλας… μόνο που θα προσθέσει και τυράκι και ντοματούλα ..και θα φτιάξει μια στραπατσάδα άλλο πράμα…. Εμείς για να φτιάξουμε τα συγκεκριμένα αυγά θα χρειαστούμε κρέμα γάλακτος και βούτυρο. Όσο απλή είναι η συνταγή, έχει κι αυτή τα μυστικά της. Πρώτο και κύριο ζητούμενο είναι τα αυγά να μην παραψηθούν για να είναι ζουμερά και να διατηρήσουν την κρεμώδη τους υφή. Έτσι θα χρειαστούμε απαραιτήτως ελαφριά κρέμα γάλακτος, και φυσικά για να έχουμε ακόμα πιο γεμάτη γεύση, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το φρέσκο βούτυρο. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, και το αλατοπίπερο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 1’ περίπου κι αφού πάρει θερμοκρασία, λιώνουμε το βούτυρο με προσοχή να μην καεί κι αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε τα αυγά και δεν τα ανακατεύουμε αμέσως αλλά μετά από 20’’ , ενώ κατόπιν με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε, σηκώνοντας και διπλώνοντας τα αυγά από κάτω προς τα πάνω. Περιμένουμε για άλλα 10’’ και ανακατεύουμε για τελευταία φορά. Έτοιμα..
Κλασσική ομελέτα… Μια ομελέτα με 3 αυγά κοντρολάρεται αρκετά εύκολα. Το τηγάνι πρέπει να είναι ζεστό ώστε τα αυγά να αρχίσουν να πήζουν με το που θα τα βάλετε μέσα, άλλα όχι καυτό που να πάρει χρώμα μέρος του αυγού πριν μαγειρευτεί όλο. Πρέπει να δουλέψετε γρήγορα, η ομελέτα δεν θέλει πάνω απο 2 λεπτά. Χτυπήστε τα αυγά και βάλτε αλατοπίπερο. Λιώστε το βούτυρο σε ενα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Όταν το βούτυρο αρχίζει να αφρίζει, προσθέστε τα αυγά. ( μπορείτε να προσθέσετε πριν τα αυγά και κάποια άλλα υλικά ..πιπεριές μανιτάρια κλπ. ) Κουνήστε το τηγάνι μαλακά για να πάνε παντού τα αυγά. Αρχίστε να ‘’τρυπάτε’’ τις επιφάνειες που έχουν σφίξει για να κυλάει εκεί το υγρό αυγό. Μετά απο 20-30 δευτερόλεπτα ή όταν τα αυγά έχουν σφίξει , σταματήστε να ανακατεύετε.. και προσπαθείτε με την βοήθεια ενός πιρουνιού να διπλώστε την ομελέτα. Σερβίρετε αμέσως ( μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τριμμένο τυρί πριν την διπλώσετε).
Εσείς πώς προτιμάτε τα αυγά σας;;;
Ελένη ♥♥