Γιατί νιώθετε μονίμως κουρασμένες;

Αν αναρωτιέστε, γιατί αισθάνεστε μονίμως κουρασμένες, χωρίς να κάνετε εξαντλητική ζωή (εκτός από την ήδη κουραστική καθημερινότητα), ίσως πρέπει να αναλογιστείτε αν ο οργανισμός σας, σας προϊδεάζει για κάποια ασθένεια.

Στο κείμενο αυτό, δεν θα αναφερθούμε στη συνηθισμένη κούραση που προκαλεί η έλλειψη ύπνου ή η πιεσμένη καθημερινότητά μας, αλλά στην αδικαιολόγητη εξάντληση. Για να καταλάβετε αν πρέπει να αναζητήσετε αλλού την αιτία του προβλήματος, αναλογιστείτε αν τα πράγματα που διεκπεραιώνατε καθημερινά μέχρι τώρα χωρίς μεγάλο κόπο, πλέον σας εξαντλούν. Εξετάστε τι μπορεί να φταίει και επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να σας συμβουλεύσει σχετικά.

Προβλήματα του θυρεοειδούς

Τα χαμηλά επίπεδα των ορμονών που παράγει ο θυρεοειδής αδένας στη περίπτωση υποθυρεοειδισμού ή θυρεοειδίτιδας μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα της ενέργειάς σας κι εσείς να νιώθετε κουρασμένη ακόμα κι αν οι καθημερινές σας δραστηριότητες δεν έχουν αυξηθεί. Σε περίπτωση που η κούραση συνοδεύεται από αυξομειώσεις στο βάρος, ανισορροπία στην περίοδο ή σκαμπανεβάσματα στη διάθεση, θα πρέπει να ελέγξετε αν ο θυρεοειδής σας λειτουργεί σωστά.

landscape-1504002912-tired-woman-at-work

Έχετε έλλειψη βιταμίνης D…

Έρευνες έχουν αποδείξει τη σύνδεση της ανεπάρκειας και της έλλειψης βιταμίνης D με το συνεχές αίσθημα κόπωσης. Αυτό που χρειάζεται για να το διαπιστώσετε είναι να κάνετε μια απλή εξέταση αίματος που θα σας υποδείξει ο γιατρός. Αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες σας, με ένα συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης D θα είναι αρκετό.

… ή έλλειψη σιδήρου

Έλλειψη σιδήρου σημαίνει μειωμένο οξυγόνο, που πρακτικά σημαίνει μειωμένα επίπεδα αντοχής. Με την αντίστοιχη εξέταση αίματος θα δείτε αν υπάρχει όντως πρόβλημα και ο γιατρός θα σας υποδείξει αν θα χρειαστεί να ακολουθήσετε συγκεκριμένη διατροφή ή να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα.

Πάσχετε από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα

Στα αυτοάνοσα νοσήματα ανήκουν παθήσεις του θυρεοειδούς, όπως η Χασιμότο και η Νόσος Graves, η μυασθένεια Gravis αλλά η Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Ένα από τα κοινά τους συμπτώματα είναι η αδικαιολόγητη κόπωση που δεν υποχωρεί ακόμα κι αν ξεκουράζεστε ή κοιμάστε επαρκώς. Μην τα αποκλείεται από τη λίστα σας αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχετε κιόλας.

Διαβήτης

Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν από διαβήτη 300.000-500.000 Έλληνες, αριθμός καθόλου αμελητέος. Η κόπωση σε αυτή την περίπτωση οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης, που είναι αναγκαία για να μεταβολίσει τη γλυκόζη, η οποία μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Μερικά ακόμα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι η πολυδιψία, η φαγούρα, η συχνοουρία και η αυξημένη όρεξη. Αν δε έχετε ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια, καλό θα είναι να σπεύσετε να κάνετε τις σχετικές εξετάσεις.

portrait-of-a-tired-student-woman-at-the-desk_1163-2561

Κατάθλιψη

Στα ύπουλα σημάδια της κατάθλιψης ανήκει και η εξάντληση. Ο ασθενής μπορεί είτε να κοιμάται με πολλές διακοπές μέσα στη νύχτα είτε να κοιμάται πολλές ώρες αλλά και πάλι να νιώθει κουρασμένος.

Μήπως έχετε το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης;

Το Σ.Χ.Κ. είναι μια διαταραχή που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα των ατόμων, που δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Πέρα από την εξάντληση, εκδηλώνεται με πονοκεφάλους, πόνους στα άκρα και τους μύες, εκνευρισμό και αδυναμία συγκέντρωσης. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, το πρόβλημα θα γιγαντωθεί.

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *