Η περίοδος νηστείας των Χριστουγέννων έχει ήδη ξεκινήσει και όπως είναι φυσικό αρκετές από εμάς νηστεύουμε.. Όμως ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στη νηστεία είναι η έλλειψη γλυκού και κυρίως…σοκλάτας.
Πέραν όμως από τη νηστεία, υπάρχουν και άνθρωποι που δεν αντέχουν τη γλουτένη, οπότε η κατανάλωση σοκολάτας μόνο αντίθετα αποτελέσματα μπορεί να φέρει..
Όλα αυτά μέχρι σήμερα αφού ήρθε ο Στέλιος ο Παρλιάρος και κάνει την ανατροπή με μία νηστίσιμη τούρτα με σοκολάτα και ταχίνι.
Υλικά
Μπισκότο
- 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
- 80 γρ. ζάχαρη άχνη
- 30 γρ. κορν φλάουρ
- 50 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
- 50 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο
- 1 λεμόνι, το ξύσμα (ακέρωτο)
Κρέμα
- 200 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, ψιλοκομμένη
- 200 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
- 200 γρ. Ταχίνι
- 1 πορτοκάλι, το ξύσμα (ακέρωτο)
- κακάο για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Μπισκότο
Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το χυμό πορτοκαλιού σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σκόνη αμυγδάλου, την άχνη, το κορν φλάουρ και το ξύσμα. Προσθέτουμε την λιωμένη κουβερτούρα και ομοιογενοποιούμε πολύ καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ., το οποίο έχουμε ακουμπήσει στη λαμαρίνα του φούρνου, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C-170°C για μάξιμουμ 15-25 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο). Προσοχή, αν παραψηθεί το μπισκότο θα γίνει σκληρό, γι’ αυτό αν ο φούρνος σας είναι ισχυρός ή αν χρησιμοποιήσετε λίγο μεγαλύτερο σκεύος (οπότε θα απλώσει το μπισκότο και θα είναι πιο λεπτό), θα πρέπει να το ψήσετε λιγότερη ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε με προσοχή.
Κρέμα
Ζεσταίνουμε το χυμό πορτοκαλιού και μόλις βράσει τον αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομοιογενοποιούμε πολύ καλά και μόλις λιώσει η σοκολάτα προσθέτουμε το ταχίνι και το ξύσμα.
Συναρμολόγηση
Ξανατοποθετούμε το μπισκότο σε καθαρό τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. και από πάνω αδειάζουμε την κρέμα. Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο να κρυώσει καλά για περίπου 3 ώρες και αφαιρούμε το τσέρκι. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κακάο και σερβίρουμε.