Και οι σκύλοι γερνάνε… Οι αλλαγές στην καθημερινότητά τους

Οι σκύλοι γερνούν πολύ γρήγορα. Ξαφνικά, από εκεί που το θυμόμαστε να παίζει σαν κουτάβι, καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός ότι γέρασε. Ηρθε, ήδη, ο καιρός να του προσφέρουμε όλη τη στήριξη, την αφοσίωση και την αγάπη που μας πρόσφερε μέχρι τώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα ζώα άνω των δέκα ετών (για μεγαλόσωμα ζώα τα συμπτώματα των γηρατειών έρχονται ακόμη νωρίτερα, γύρω στα 6 – 7 για έναν Μολοσσό) είναι ανήμπορα, άχρηστα ή για λύπηση. Απλώς αρχίζουν να έχουν άλλες ανάγκες και απαιτήσεις, κι εμείς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να ολοκληρώσουν με τον καλύτερο τρόπο το ταξίδι τους στη ζωή.

Πολλές φορές είναι επίπονο για εμάς που τα αγαπάμε να τα βλέπουμε να γερνούν, αλλά αυτό είναι δικό μας θέμα και καλό είναι να μην τους το μεταδίδουμε. Τα ζώα αποδέχονται πιο εύκολα τα γηρατειά από ό,τι εμείς. Ως φυσική εξέλιξη του κύκλου της ζωής είναι γι’ αυτά καλοδεχούμενα, αρκεί να έχουν την κατάλληλη φροντίδα για να τα χαρούν και να τα βιώσουν όπως πρέπει. Αυτό ευτυχώς είναι στο χέρι μας. Όντας ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι, θα μπορέσουμε να τα κατανοήσουμε και να τους σταθούμε όπως πρέπει, όταν θα χρειαστεί.

Πως αλλάζει όμως η καθημερινότητα ενός σκύλου καθώς γερνάει; Ας το μάθουμε..

Κοιμάται περισσότερο

Είναι φυσιολογικό καθώς χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση και έχει λιγότερη ενέργεια.

Complications-of-Teeth-Cleaning-in-Old-Dogs

Τρώει λιγότερο

Το φαγητό δεν είναι πλέον τόσο διασκεδαστικό μιας και η οσμή και η γεύση εξασθενούν. Αν διαπιστώσετε απώλεια βάρους, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Παίρνει βάρος

Επειδή δεν έχει όρεξη να κάνει μεγάλες βόλτες ή να τρέξει όπως παλιά, πρέπει να τον ενθαρρύνετε να πηγαίνει για περπάτημα καθημερινά. Παράλληλα μειώστε αν χρειαστεί την ημερήσια μερίδα του και φυσικά τις περιττές λιχουδιές. Βγάλτε ένα νέο πρόγραμμα διατροφής σε συνεργασία με τον κτηνίατρό σας.

old-dog-cover

Εμφανίζει προβλήματα στα δόντια

Τσεκάρετε τα δόντια του σκύλου σας συχνά όταν επισκέπτεστε τον κτηνίατρο και επιδιώξτε να τα βουρτσίζετε 2-3 φορές την εβδομάδα.

Δεν πίνει αρκετό νερό

Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο αφυδάτωσης και μπορεί να πηγάζει από κάτι απλό όπως το να μην έχει πρόσβαση στο μπολ του επειδή δεν μπορεί να ανέβει σκάλες.

olddoghaven-tx8a9750-lf_b9be86236947e6cca62b640d59ef4ac7.today-inline-large

Επηρεάζεται περισσότερο από τον καιρό

Ζεσταίνεται και κρυώνει πιο εύκολα επειδή το τρίχωμά του γίνεται πιο λεπτό. Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες στο χώρο που ζει, προφυλάξτε το από την ζέστη και το κρύο.

Έχει απώλεια ακοής και όρασης

Το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους. Παρατηρήστε τον σκύλο σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να δείτε αν βλέπει και ακούει. θα χρειαστεί να του μάθετε νέες εντολές και να τον ενθαρρύνετε, χωρίς άγχος, να συνεχίσει την καθημερινότητά του.

Χρειάζεται βοήθεια για να ανέβει και να κατέβει σε σκάλες, στο αυτοκίνητο κλπ

Οι αρθρώσεις εξασθενούν και ακόμη κι αν δεν έχει εμφανίσει κάποιο πρόβλημα, η πρόληψη θα τον ωφελήσει.

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *