Ποιος είπε ότι επειδή διανύουμε περίοδο νηστείας πρέπει να στερούμαστε πράγματα; Μπορούμε να φάμε –σχεδόν- ότι θέλουμε απλά με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις…
Εντάξει σίγουρα δε μπορείς να φας κρέας ή τυρί, για όσους νηστεύουν από όλα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορείς να δοκιμάσεις και άλλες παραλλαγές των δύο προαναφερθέντων φαγητών που είναι εξίσου και γιατί όχι και περισσότερο νόστιμες..
Όμως το κεφάλαιο νηστεία περιλαμβάνει και μία «απαγόρευση» που κάνει πολλές από εμάς να τρελαινόμαστε, αφού δε μας δίνεται η δυνατότητα νας φάμε ότι γλυκό θέλουμε, παρά αρκούμαστε σε χαλβά, νηστίσιμα κουλουράκια κτλ κτλ. στερούμενες τα παχυντικά, σοκολατένια και αφράτα γλυκά!
Για όλες εκείνες λοιπόν –μεταξύ αυτών και εγώ- που δε μπορούμε να σκεφτούμε τη ζωή μας χωρίς ένα κομμάτι σοκολατένιο γλυκό την ημέρα, σας παραθέτω μία συνταγή για την πιο εύκολη και νόστιμη νηστίσιμη σοκολατόπιτα που έχετε δοκιμάσει.
Υλικά
Για το κέικ
- 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 κούπα ζάχαρη
- 6 κ.σ κακάο
- 1 1/2 κ.γ σόδα μαγειρική
- 2 κ.σ ταχίνι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 1/2 κούπα σπορέλαιο
- 1 βανίλια
- 6 κ.σ ψιλοκομμένη κουβερτούρα
Για το σιρόπι
- 1 κούπα νερό
- 1/2 κούπα κακάο
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1/2 κούπα κουβερτούρα τριμμένη
Εκτέλεση
Αρχικά προθέρμανετε τον φούρνο στους 180 και στις αντιστάσεις. Σε ένα μπολ ρίξτε μέσα το αλεύρι κοσκινισμένο, το κακάο κοσκινισμένο, την βανίλια, την σόδα και την ζάχαρη. Τέλος προσθέστε και την κουβερτούρα ψιλοκομμένη. Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά μαζί με ένα κουτάλι.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το σπορέλαιο, το ταχίνι, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Αφού ανακατευτούν καλά όλα τα υγρά υλικά, προσθέστε τα στο μείγμα με τα στερεά. Ανακατέψτε πολύ πολύ καλά. Σε ένα ταψί στρώστε μια λαδόκολλα και ρίξτε το μείγμα της σοκολατόπιτας. Ψήστε για 40 λεπτά στον φούρνο.
Όσο ψήνεται το κέικ μας, σε ένα κατσαρολάκι ρίξτε το νερό, τη ζάχαρη, την κουβερτούρα και το κακάο. Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά και έπειτα αφήστε να σιγοβράσει το σιρόπι για 5 λεπτά. Βγάλτε το κέικ και με μια οδοντογλυφίδα κάντε τρύπες παντού και περιχύστε το από πάνω το σιρόπι. Αφήστε τη σοκολατόπιτα να κρυώσει και έπειτα σερβίρετε!
Bonus Tips
Αν τα γλυκά τα προτιμάτε γενικότερα με λιγότερη ζάχαρη μπορείτε να την μειώσετε στη μέση την ποσότητα. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε και μια τσαχπινιά στη σοκολατόπιτα σας. Όταν θα αναμείξετε όλα τα στερεά υλικά, μπορείτε να προσθέσετε και θρυμματισμένο φουντούκι για περισσότερη γεύση. Ή επίσης μπορείτε να προσθέσετε κομματάκια κουβερτούρας στο μείγμα για ακόμα πιο σοκολατένια γεύση.