Είναι φυσιολογικό να μιλάς στον εαυτό σου;

Πρέπει να το παραδεχτούμε. Όλοι το έχουμε κάνει τουλάχιστον μια φορά. Ναι, μιλάμε με τον εαυτό μας κύριοι…κι επειδή αναρωτιόμαστε αν αυτό είναι φυσιολογικό ή πρέπει να ανησυχήσουμε, το ψάξαμε λιγάκι και καταλήξαμε.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να μιλάς με τον εαυτό σου και πρέπει να το κάνεις λένε οι ψυχολόγοι. Οι περισσότεροι μιλάμε στον εαυτό μας όταν βιώνουμε μια έντονη συναισθηματική κατάσταση είτε αυτή είναι θυμός, νευρικότητα, άγχος είτε είναι ενθουσιασμός.

Είναι συναισθήματα που εξωτερικεύουμε και νιώθουμε ότι χαλαρώνουμε όταν μιλάμε στον εαυτό μας ακόμη και φωναχτά. Όταν μιλάς φωναχτά στον εαυτό σου κι όχι από μέσα σου, οι ειδικοί λένε πως επιβραδύνουμε τη σκέψη μας και την επεξεργαζόμαστε διαφορετικά επειδή ασχολούμαστε με τα γλωσσικά κέντρα του εγκεφάλου μας.

ginaika

Με το να μιλάμε στον εαυτό μας, το κάνουμε σκόπιμα, έχουμε συγκεκριμένο λόγο και αυτό κάνει πιο αργή τη διαδικασία σκέψης, αίσθησης και δράσης αντί να βομβαρδιζόμαστε με τις σκέψεις μας.

Αναγκαζόμαστε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί, επεξεργαζόμαστε καλύτερα αυτό που νιώθουμε και δρούμε αναλόγως. Κάθε φορά που έχεις νεύρα, μίλα δυνατά στον εαυτό σου και θα δεις όλη αυτή η νευρικότητα θα καταλαγιάσει και θα σε κάνει να δράσεις διαφορετικά και όχι τόσο απότομα.

Μπορείς να μιλάς στον εαυτό σου αλλά φρόντισε να το κάνεις σωστά. Δηλαδή;

Πρέπει να είσαι ευγενικός. Όταν μιλάς αρνητικά στον εαυτό σου, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικό αποτέλεσμα. Όταν τον ενθαρρύνεις, θα οδηγήσει σε κάτι πιο θετικό. Απ’ την άλλη όταν η ομιλία στον εαυτό είναι ουδέτερη δηλαδή «τι πρέπει να κάνει τώρα», τότε θα έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Ό,τι λες στον εαυτό σου, ο τρόπος και ο χρόνος που το λες, έχουν τεράστια επίδραση στην αυτοεκτίμησή σου.

moro

Μπορείς να μιλάς στον εαυτό σου πριν από ένα σημαντικό γεγονός. Μια έρευνα έχει δείξει πως ακόμη κι όταν ψάχνεις για παράδειγμα για τα κλειδιά σου, αν πεις φωναχτά στον εαυτό σου τη λέξη του αντικειμένου που ψάχνεις, τότε θα σε βοηθήσει να βρεις το αντικείμενο αυτό πιο εύκολα.

Τέλος, μην ξεχνάς να ακούς τον εαυτό σου. Αφού του μίλησες, πρέπει κιόλας να τον ακούσεις. Να ακούσεις δηλαδή το πώς νιώθεις, το τι θέλεις και τι ανάγκες έχεις. Μόνο έτσι θα μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου και θα πάρεις τις σωστές αποφάσεις.

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *